marți, martie 11, 2025
spot_img

Gara din România care va deveni muzeu precum Gara Orsay din Paris

Directorul unui muzeu național din România va transforma o gară frumoasă, prea puțin folosită, într-un muzeu pe modelul gării pariziene Orsay.

În cadrul unei emisiuni la Radio Top, directorului Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a dezvăluit că există discuții pentru cumpărarea Gării Ițcani de la CFR și transformarea acesteia în muzeu de artă contemporană. Inițiativa îi aparține președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan. Muzeul Național al Bucovinei, care vrea să transforme gara în muzeu de artă contemporană, se află în subordinea Consiliului Județean. În prezent, în gara respectivă mai trag cîteva trenuri, însă nu există casă de bilete și nici o altă activitate comercială.

CJ Suceava vrea cumpărarea gării

Emil Ursu a declarat: ”Încă discutăm despre posibilitatea ca acea gară de la Ițcani să fie transformată în muzeu. Nu știu dacă v-am povestit, dar președintele Consiliului Județean a avut mai multe discuții la Ministerul Transporturilor. Până la urmă, concluzia a fost că aceasta, aparținând CFR-ului, nu poate fi concesionată, poate fi doar închiriată sau vândută. Dacă este închiriată, atunci nu se pot depune proiecte de finanțare. Și atunci președintele a spus că mai bine o cumpărăm. Eu mi-aș dori să rămână și un mic segment de gară, pentru că devine mult mai interesantă și, bineînțeles, atractivă. Plus că mă gîndesc la o drezină care să transporte vizitatorii, turiștii, mă rog, de la Burdujeni. Urmează ca ei să-și facă evaluarea și așa mai departe. Este o procedură care va dura”.

Emil Ursu spune că, astfel, în Europa ar exista două gări care sînt muzeu: Orsay de la Paris și Ițcani de la Suceava. Recent, domnul Ursu a vizitat Muzeul Orsay, care a fost inaugurat în 1986, fiind amenajat în clădirea Gării d’Orsay, care a fost reconfigurată între anii 1983 și 1986.

Similitudinea cu Gare d’Orsay

Gare d’Orsay  este o fostă gară și hotel din Paris, construită în 1900, a servit ca punct terminus pentru Chemin de Fer de Paris à Orléans (calea ferată Paris-Orléans). A fost prima stație terminus urbană electrificată din lume, deschisă la 28 mai 1900, la timp pentru Expoziția Universală din 1900. După închiderea sa ca gară, a fost redeschisă în decembrie 1986 ca muzeu de artă, Musée d’Orsay. În prezent, muzeul este deservit de stația RER omonimă.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole