Contractul pentru lucrările de modernizare ale sectorului de cale ferată Apața – Cața a fost semnat acum 16 luni, dar pe teren, pe anumite sectoare, semnele că se lucrează sunt mai degrabă discrete. Lucrările au început etapizat, pe porțiuni, este una dintre explicații.
Lucrările la tunelul Homorod, unul dintre cele două tuneluri de pe sectorul de cale ferata Apața – Cața, județul Brașov au început timid cu foraje efectuate la unul dintre capete și cu materiale depozitate la celălalt capăt. Trenurile de pe magistrala 300 continuă să circule cu frecvențe ridicate, ocolind 15 kilometri în plus față de viitoarea rută ce va trece prin tunelul Homorod. Garniturile lungi de marfă șerpuiesc printre dealurile împădurite.
Intrarea sudică în tunelul Homorod se află imediat la ieșirea din satul Racoș. Așezarea are vocație turistică fiind vestită pentru vulcanul stins (locația de filmare a serialului Django), lacul de smarald, cariera de bazalt și nu în ultimul rând pentru castelul Bethlen (unul dintre castele familiei Bethlen din Transilvania).
Lucrările se anunță imediat cum părășești satul spre drumul național DN13/E60 care leagă Brașovul de Sighișoara. Nu coloanele de utilaje vestesc lucrarea, ci componentele vechi dezafectate ale fostei linii. Gospodari, locuitorii au strâns traversele de cale ferată părăsite pe marginea magistralei și le-au tras în fața porții pentru a fi siguri de ele până li se găsește o utilitate. Unii le-au bătut vertical în pământ, roată în jurul casei, pe post de stâlpi de susținere ai viitorului gard.
Imediat la părăsirea satului Racoș ajungi la capătul dinspre Apața al tunelului Homorod, al doilea pe acest sector. Tunelul urmează să străpungă dealul din față ieșind pe partea cealaltă, explică amabil unul dintre cei câțiva angajați care se găsesc în ușa deschisă a unui container cu organizarea de șantier. Scuturile care urmează să sape tunelul nu sunt vizibile, doar niște foreze uriașe stau cățărate la poalele dealului, deasupra unui teren săpat, de mărimea unui teren de fotbal, ce urmează să fie umplut cu pământ.
Pe partea cealaltă a șoselei, actuala magistrală, dublă și electrificată, urmează să fie dezafectată, căci devine inutilă după ce linia intră în tunel. Un kilometru mai încolo șoseaua subtraversează calea ferată, care face mai multe mendre impuse de configurația văii.
La celălat capăt, lucrările sunt anunțate printr-un panou amplasat pe o baracă și de mormane de materiale de construcție așezate ordonat. În baza dealului, pe acolo pe unde ar urma să iasă tunelul, trenurile își continuă drumul în așteptarea noului tunel.
Tunelul va fi continuat la sud spre Brașov de un alt tunel, cel de la Ormeniș, cu 1,7 km mai lung decât tunelul Homorod.
Cifre cheie ale proiectului
Lungimea secţiunii Braşov – Sighişoara, în prezent de 130,27 km, va fi redusă la 112,63 km.
În prezent:
- Subsecţiunea 2. Apaţa cap Y – Cap X Caţa (km 208+488 – km 252+500) –> lungime 43,95 km După reabilitare: Subsecţiunea 2. Apaţa cap Y – Cap X Caţa (km 208+090 – km 236+290) –> lungime 28,20 km. Detalii tehnice Proiectul de reabilitare a secțiunii 2. Apața – Cața include: ✓ Modernizarea a 28,2 km linie de cale ferată din care 6,11 km vor fi reabilitaţi, 9,626 km line nou construită şi 12,464 km linie în tunele ✓ 3 staţii reabilitate (Racoş, Mateiaş, Ormeniş) ✓ 2 pasaje superioare ✓ 7 poduri ✓ 10 podețe ✓ 3 viaducte ✓ 4 tuneluri nou construite (cale simplă) la Ormeniș (dublă galerie 6,9 km) și Homorod (dublă galerie 5,2 km) ✓ Instalații de centralizare electronică, introducerea sistemului de management al traficului ERTMS, instalații de energoalimentare
Stadiul proiectului
Execuţie lucrări şi implementare ERTMS
❖ Contract semnat în 22.09.2020
❖ Valoare contract lucrări: 2.723.081.259,87 lei fără TVA.
❖ Contractant: „Asocierea RailWorks”, dintre Aktor Technical Societe Anonyme (lider al asocierii), Alstom Transport SA și Arcada Company SA
❖ Durata de implementare: 108 luni (48 de luni execuţie + 60 de luni perioadă de garanţie)
❖ Stadiu: urmează ordinul de începere lucrări ➢ Consultanță în managementul execuției și pentru verificarea execuției lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferentă proiectului ➢ Contract semnat în 06.10.2020
❖ Valoare contract servicii: 20.899.050 lei fără TVA
❖ Consultant: Asocierea S.C. TPF INGINERIE S.R.L. (lider al Asocierii) – S.C. I.S.P.C.F. S.A. – S.C. BAICONS IMPEX S.R.L.
❖ Durata de implementare: 111 luni de la data emiterii ordinului de începere a serviciilor
❖ Ordin de începere servicii: 16.10.2020
❖ Stadiu: contract servicii în derulare
Îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie feroviară de-a lungul Coridorului Rin – Dunăre, prin reabilitarea liniei de cale ferată de la Brașov la Sighişoara, respectiv pe Subsecţiunea Apaţa – Caţa, crescând viteza de circulaţie, atât pentru trenurile de călători, cât şi pentru cele de marfă, mărind siguranţa transportului şi protejarea mediului, precum şi pentru asigurarea interoperabilității în conformitate cu standardele europene.