vineri, martie 29, 2024
spot_img

GALERIE FOTO. Sute de miniaturi într-un muzeu de modelism feroviar deschis de un pilot de curse

Un muzeu deschis la Hunedoara de un pilot de curse prezintă publicului sute de miniaturi feroviare. Pentru Valentin Banciu miniaturile feroviare au fost a doua pasiune a sa.

Muzeul Trenulețelor ,,Valentin Banciu” a fost fondat de către Delia Banciu, fiind dedicat memoriei fostului pilot de curse, potrivit unei postări de joi pe Facebook a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Hunedoara.

Muzeul cuprinde o colecție impresionantă de garnituri, locomotive și mașinuțe ce au aparținut regretatului pilot de curse, hunedoreanul Valentin Banciu.
Pasionat fiind de trenuri de la vârsta de 6 ani, a reușit să colecționeze de-a lungul anilor sute de astfel de obiecte. Din păcate, nu a mai apucat să le expună într-un spațiu special amenajat, acest lucru l-a făcut, însă, soția sa, Delia Banciu.
Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu” este un muzeu inedit care te transpune într-o viață cotidiană frumos conturată, creată la scară în miniatură, unde totul se învârte în jurul unor trenulețe, gări și povești ce prind viață în aceste locuri.
În cadrul acestui muzeu, pot fi admirate sute de figurine ce au prins viață sub ustensilele de lucru ale creatorilor săi, căci în cadrul muzeului sunt prezentate și crâmpeie din viața cotidiană a oamenilor, nu doar trenulețe.

 


Muzeul are trei încăperi: prima găzduiește trenulețele adunate de pilotul hunedorean, cea de a doua este dedicată machetelor de mașini și a treia încăpere are pereții acoperiți cu diorame care „trec” prin toate cele patru anotimpuri.
Muzeul este amenajat într-un spațiu amplasat pe Bulevardul Libertăţii, nr. 4, în Hunedoara. Practic, în acest muzeu, toți cei care îi vor trece pragul, se vor plimba într-o lume mare, dar la o scară mult mai mică. Mai bine de 120 de metri liniari de cale ferată se întind în cadrul expoziției, care te trimit într-o călătorie în toate cele patru anotimpuri.
De asemenea, în cadrul muzeului sunt disponibile pentru achiziție material de modelism, kituri de construit, locomotive, vagoane, trenulețe și figurine.
Muzeul e pregătit să ofere tuturor experiența unei diorame impresionante, cu garnituri de trenuri în mișcare și a unei extraordinare lumi în miniatură.

Miniatura unei locomotive Union Pacific, 800 de euro

Într-un reportaj adevarul.ro, hunedoreanul dezvăluia a doua sa mare pasiune: colecţia de trenuleţe. „Pasiunea pentru modelism am căpătat-o de la vârsta de zece ani, când am primit o locomotivă în miniatură, de la unchiul meu din Austria, de profesie inginer feroviar”, relata hunedoreanul. În peste trei decenii, a reuşit să transforme o încăpere a locuinţei sale într-un adevărat muzeu al miniaturilor feroviare. După 1990, orizontul i s-a deschis colecţionarului spre Occident, unde acest gen de hobby este mult mai răspândit. Pentru o singură piesă din colecţia lui, Valentin Banciu a cheltuit 800 de euro. Este vorba de replica în miniatură a celei mai puternice locomotive cu aburi construită vreodată: Big Boy-ul american de la Union Pacific, o garnitură de 541 de tone-forţă, care a făcut furori în Statele Unite în 1941, la data aducerii ei pe continentul nord-american. Colecţia lui mai conţinea piese din diferite epoci ale istoriei, inclusiv machete ale unor locomotive şi vagoane româneşti. Valentin Banciu a fost inginer la Registrul Auto Român şi deţinea un service în Hunedoara. Mai multe foto aici pe pagina de Facebook.

 

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole