spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Galerie foto. Încep lucrările de apărare a unui pod feroviar vechi de peste 110 de ani

CFR Regionala București a desemnat oferta câștigătoare pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de apărare a unui pod feroviar situat pe linia CF Bucureşti – Ploieşti Vest – Câmpina.

Lucrările prevăd realizarea unui baraj mic în albia râului din zona podului, pentru refacerea pragului de fund la km 89+140 (sat Bobolia). Lucrările au fost acordate asocierii Infra System Proiect – Degal Construct 88. Valoarea ofertei este de 19.465.720 lei cu finanțare de la bugetul de stat.

Pod CF km 89+140 este construit, din punct de vedere hidrotehnic, cu un prag de fund pe 18 deschideri, prevăzut cu deversor în zona albiei minore între pilele 5-8. Scopul lucrărilor este refacerea pragului de fund pentru evitarea degradării podului (proiectare și execuție lucrări).

Apărare a unui pod feroviar. Ce prevăd lucrările

  • realizarea unui prag de fund, cu două trepte de cădere, cu o ȋnălţime a fiecărei trepte de 2,40 m;
  • fundarea pragurilor deversoare, prin piloţilor foraţi din beton armat, cu diametrul de 600 mm şi lungimea de 11,00 m.

Tronsonul de prag va avea lungimea de 9,30 m și va fi fundat pe câte 6 piloţi foraţi, iar fiecare treaptă de cădere va avea o lungime de 55,80 m și va fi formată din câte 6 tronsoane de prag.

Fiecare prag deversor va fi prevăzut cu bazin disipator, realizat din beton armat, turnat pe saltea de gabioane tip SG 1,00 (5,00mx5,00mx1,00m) şi filtru geotextil.

Bazinul disipator al treptei 2 se va executa cu dinţi disipatori şi prag de disipare din beton armat.

Aval de pragul de disipare se va realiza o protecţie terminală – rizbermă de anrocamente pentru racordarea la talvegul existent.

Podul de la Bobolia este un pod peste râul Prahova situat la kilometrul feroviar 89+140 al Magistralei CFR 300, în apropiere de satul Bobolia. Inaugurat în anul 1908-1909, podul este traversat de cele două fire de circulație ale căii ferate Ploiești–Brașov.

După cum a arătat aici Club Feroviar, „podul a fost consolidat în perioada 2001-2003 (la modernizarea tronsonului București-Câmpina, n.red.), albia pârâului Prahova a fost amenajată pe zona podului cu un pereu din beton în trepte şi diguri de dirijare a albiei minore. În urma ploilor abundente din vara anului 2018, lucrările din albia râului Prahova din zona podului au suferit avarii majore, pereul şi digurile de dirijare din zona podului fiind parţial distruse. Ca prime măsuri de siguranţă de urgenţă, s-au descărcat în deschiderile afectate traverse din beton scoase din uz, pentru protejarea pilelor podului”, potrivit unui raport de expertiză realizat de SC Degal Construct 88 SRL, comandat de CFR SA.

Refacerea pragului de fund și talvegului, inutile până acum

După finalizarea lucrărilor de deviere a râului Prahova, prin deschiderile adiacentei zonei afectate de calamitate şi după degajarea traverselor din deschiderile 7 şi 8 (pilele nr. 6, 7 şi 8), în anul 2018, s-au constatat afluieri pe zona deschiderilor 1 şi 8, coborâri ale talvegului (linia de concentrare a apelor unui râu). În anul 2019 s-a deviat provizoriu cursul râului Prahova, s-au consolidat pilele 6, 7, și 8, s-au refăcut în primă urgenţă pragul de fund şi talvegul degradat.

Numai că nici această soluție provizorie nu a funcționat. „Pentru stabilirea soluţiilor tehnice de intervenţie, în luna februarie 2021, s-a efectuat o deplasare la amplasament, ocazie cu care s-a constatat starea actuală a lucrărilor, s-au facut observaţii şi inspecţii privind defectele şi degradările existente. S-a constatat ca urmare a acţiunii apelor accentuarea fenomenului de degradare a pragului de fund existent pe zona de curgere provizorie a Prahovei. Zona de curgere provizorie este amenajata cu saci umpluți cu material local atât pe zona de prag, cât și a zidurilor de deviere. Aceste amenajări provizorii sunt în plin proces de degradare și se impune realizarea unei lucrări hidrotehnice definitive pe vechiul curs al râului Prahova. Degradările sunt favorizate de coborârea talvegului aval de pod coroborat cu lipsa unei amenajări hidrotehnice corespunzătoare situaţiei actuale din teren”, se mai arăta  în raportul menționat.

Ultimele Articole