GALERIE FOTO. Ce probleme întâmpină metroul Drumul Taberei

24 august 2020

Pasajul de corespondență între metrou și linia tramvaiului 41, precum și flota de trenuri, sunt principalele probleme de care se lovește proiectul Magistralei 5 de metrou, a cărui inaugurare urma să aibă loc în iunie.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Concluziile aparțin Asociației Metrou Ușor, ONG care luni a postat pe pagina sa de socializare o scurtă analiză dedicată acestui proiect.

Vestea bună. Începe recepția

Conform ultimelor informații, începând de luni se întrunește pe șantierul din Drumul Taberei Comisia de recepție a Ministerului Transporturilor, spune AMU. O veste bună, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că lucrarea este pe deplin finalizată. Situația din teren se prezintă cu siguranță mai bine față de luna iunie, când a fost avansat un alt termen de inaugurare, înregistrându-se progrese semnificative în cele câteva puncte critice rămase.

Vorbim aici în special de centrala de ventilație dintre stațiile Tudor Vladimirescu și Parc Drumul Taberei, întârziată din cauza infiltrațiilor. Fără această construcție, circulația trenurilor nu este posibilă.  Totodată, s-a avansat cu legătura pietonală și accesurile din zona Eroilor, această stație urmând să fie capăt de linie pentru mulți ani de acum încolo.

Reamintim că în iunie, cu o săptămână înainte de termenul promis de inaugurare a Magistralei 5, finele lunii, ministrul Transporturilor spunea că mai este de lucru la centrala de ventilație și mai sunt probe tehnologice de efectuat, astfel că termenul promis nu poate fi respectat.

Vestea proastă. Circulația tramvaiului 41 în continuare perturbată

Există vești proaste pentru călătorii tramvaiului 41, afirmă ONG menționat. „O situație deranjantă va fi în continuare în zona Pieței Drumul Taberei, unde pasajul de corespondență dintre stația tramvaiului 41 și metrou nu a fost încă realizat. Lucrările la acest obiectiv trenează inacceptabil de mult, ținând cont și că linia 41 a fost suspendată în vara anului trecut pentru a se lucra concomitent la Pasajele Grant și Ciurel. Din păcate, lucrările la această corespondență nu au fost sincronizate cu suspendarea lui 41, astfel că locuitorii din Drumul Taberei și călătorii lui 41 vor circula perturbat mult timp de acum încolo. Realizarea acestui pasaj presupune devierea temporară a liniilor de tramvai și blocarea sistematică a unor porțiuni din intersecție”.

Flota, o altă problemă

În ceea ce privește flota de trenuri de pe viitoarea M5, Asociația “Metrou Ușor” avertizează că lucrurile nu stau deloc bine. După o primă licitație anulată de DNA, nici cea de-a doua nu a fost ferită de probleme: de aproximativ două luni este blocată de contestații la Curtea de Apel București, rezultatul fiind așteptat în cursul zilei de mâine. Chiar dacă semnarea contractului s-ar face în cel mai scurt timp posibil, garniturile vor sosi abia peste 2 ani, timp în care pe această magistrală vor circula trenuri Bombardier transferate de pe celelalte magistrale.

Acest lucru va presupune reintroducerea câtorva garnituri vechi românești IVA pe magistrala M3 (situație ce se întâmplă deja în weekend-uri – foto 4), dezactivarea sistemului de conducere automată și implicit creșterea semnificativă a timpilor de așteptare pe magistralele M1 și M3.

Soluția optimă: magistrală nouă, trenuri vechi

AMU propune o soluție mai rațională: trenurile vechi să fie introduse pe noua magistrală pentru a lăsa trenurile noi pe vechile magistrale. „Singura soluție corectă ar fi fost exploatarea M5 cu trenuri vechi și păstrarea trenurilor automatizate pe celelalte linii pentru a nu perturba restul rețelei de metrou”, spun reprezentanții ONG.

Câteva învățăminte:

– finanțarea trebuie asigurată cu prioritate, continuu (rectificările bugetare pe minus la investiții nu trebuie să mai existe);

– caietele de sarcini trebuie să fie mai bine redactate, pentru a nu lăsa atât de mult loc de interpretări sau contestații;

– lucrările trebuie corelate atent, indiferent că e vorba despre achiziții de material rulant sau de realizarea unor lucrări de infrastructură și indiferent de instituțiile coordonatoare.