Galati intentioneaza sa achizitioneze 18 tramvaie noi

Până la demararea acestui proiect, se vor investi 34 milioane euro, din fonduri europene, pentru modernizarea unei linii de tramvai. În plus, Municipalitatea intenționează să atragă fonduri UE pentru proiectul major care prevede achiziția a 18 tramvaie noi. Reamintim că în aprilie anul acesta Consiliul Local a aprobat achiziția, din fonduri europene, a 18 tramvaie noi, modificând decizia de anul trecut ce prevedea  doar opt vehicule.

Orașul Galaţi derulează în acest an proiecte de peste 120 de milioane lei, bani proveniţi de la bugetul local, fonduri europene sau fonduri guvernamentale, a anuntat Primarul Ionuţ Pucheanu.

Acesta a adăugat apoi că din totalul de 280 de proiecte locale aflate în diverse stadii de implementare, mentionate pe agenda publică a Primăriei Galaţi, municipalitatea derulează în acest an, 28 de proiecte locale majore, din care 12 au termen de finalizare anul în curs, iar restul, anul 2019.

 „Cel mai valoros din punct de vedere al sumelor este construcţia liniei de tramvai Siderurgiştilor – str. 1 Decembrie – Traian Vuia – H. Coandă – G. Coşbuc. E un proiect structurat în două etape, fiecare având o valoare de câte 17 milioane de euro. Apoi, mai avem achiziţia celor 18 noi tramvaie, proiect depus la minister şi pentru care suntem în procedură de achiziţie”, a declarat Primarul orașului Galați.

În prezent, parcul de tramvaie al societăţii de transport public local Transurb SA Galaţi este format din 44 de tramvaie, dar doar 16 dintre ele asigură transportul în comun zi de zi.

Tramvaiele electrice moderne, silenţioase ce îşi vor face apariţia pe străzile din municipiul Galaţi vor costa aproximativ 1,5 milioane euro fiecare, sursa de finanţare fiind asigurată din fondurile europene accesate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, pentru care doar 2% din investiţie se alocă de la bugetul local, 13% de la bugetul de stat, iar restul de 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Potrivit raportului prezentat de către Primarul Pucheanu în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galaţi, municipalitatea intenționează, tot în acest an, să reabiliteze reţeaua electrică de troleibuze.

 

 

Foto: http://galati.stfp.net