Polițiștii de la Transporturi, împreună cu angajați feroviari, au făcut săptămâna trecută controale pentru a preveni și depista furturile din vagoanele de marfă.
Acțiunea a avut loc în perioada 12 – 13 septembrie, și a vizat eliminarea riscurilor privind sustragerile din vagoanele de mărfuri, precum şi de componente ale mijloacelor de material rulant, a informat Poliția Română, printr-un comunicat.
Cu această ocazie au fost verificate 129 de trenuri de marfă în staţiile de cale ferată și 51 în triaje. Alte 20 de trenuri de marfă au fost verificate în parcurs (în linie curentă). De asemenea, în cadrul acțiunii, au fost verificate 561 de mijloace de material rulant în depouri, revizii, parcuri reci, precum şi în linie curentă şi au fost făcute controale la 18 magazii de piese de schimb.
În contextul acțiunii menite să prevină furturile din vagoanele de marfă, polițiștii au făcut verificări şi la 179 de unităţi care au ca obiect de activitate colectarea de deşeuri de metale feroase şi neferoase. De asemenea, au fost făcute controale la 123 de firme de pază, care asigură securitatea în sistemul transporturilor feroviare.
În urma desfășurării acțiunii, au fost constatate opt infracțiuni, fiind cercetate opt persoane și au fost aplicate 307 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 235.525 de lei.
Componente feroviare, depistate la două centre de colectare a fierului vechi
Oamenii legii au dat și două exemple din cadrul acțiunii comune cu ceferiștii.
Astfel, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Gorj au făcut un control la firmă, care are ca obiect de activitate colectarea de deşeuri de metale feroase şi neferoase, din județul Gorj, în urma căruia au descoperit 4.800 de kilograme de șină de cale ferată și material mărunt de cale ferată, cantitate ce provenea de la o societate comercială, din județul Hunedoara, cu încălcarea prevederilor legale.
Față de administratorul societății, din județul Hunedoara, s-a luat măsura sancționării contravenționale cu 150.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor din Legea 38/2014, iar cantitatea de metale menționată, în valoare de 5.740 de lei, a fost ridicată, în vederea confiscării.
La rândul lor, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Argeș au făcut un control la o societate comercială având ca obiect de activitate colectarea deșeurilor feroase și neferoase, din județul Argeș, în urma căruia au constatat faptul că o persoană din județul Argeș și o alta din județul Olt au predat, în perioada 2020-2021, cantități de fier vechi în valoare de 37.800 de lei, respectiv 22.400 de lei, declarând faptul că deșeurile provin din gospodăriile proprii, pentru a nu li se reține impozitul pe venit.
În cauză, au fost întocmite două dosare penale, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală.