marți, octombrie 3, 2023
spot_imgspot_img

Număr triplu de furturi la Calea Ferată din Moldova în 2021. Ce se fură cel mai des

Numărul de furturi la Calea Ferată din Moldova s-a triplat în 2021 față de anul anterior, producând un prejudiciu de 590.000 de lei moldovenești, echivalentul a aproape 30.000 de euro.

Potrivit conducerii întreprinderii de stat cu sediul la Chișinău, cel mai des s-au furat elementele de fixare a liniilor, în valoare totală de peste 422.000 de lei moldovenești (peste 20.000 de euro).

Hoții au mai sustras metal uzat, şine şi contraşine, precum și elemente ale aparatelor de schimbare a căilor ferate, a stâlpilor metalici şi a plăcilor de suport pentru linii. Aproape jumătate dintre toate cazurile de furt au avut loc în nordul republicii Moldova, relatează postul TV Publika.

„Anterior, undeva de două-trei ori noi descopeream furturi, în acest an, practic în fiecare săptămână se întâmplă acest lucru”, a declarat Eugen Petrenco, şeful Secţiei de întreţinere a liniilor feroviare din cadrul CFM. Potrivit lui, în 2021 a crescut de trei ori numărul furturilor.

„Se întâmplă din cauză că s-a scumpit metalul în punctele de primire a fierului uzat. Trenul poate deraia. Se deteriorează vagoanele, locomotivele. Dar asta e foarte scump. Avem şi unele cerinţe. Dacă lipsesc elementele de fixare, la mai mult de trei şine, calea ferată trebuie închisă. Pentru noi, asta complică foarte mult lucrurile”, a subliniat Eugen Petrenco.

Se cer pedepse mai mari pentru cei care comit furturi la Calea Ferată din Moldova

În acest context, CFM vrea să ceară Guvernului înăsprirea legislaţiei. Se propune ca cei care vor fura anumite elemente de pe liniile de cale ferată să fie pedepsiţi cu închisoare de până la șapte ani.

„Considerăm că există anumite omiteri în cadrul legislativ. Săptămânal practic, de la organele de poliţie vin informaţii despre persoane reţinute în procesul de sustragere a acestor elemente, însă din păcate, aceste persoane se aleg cu unele amenzi contravenţionale”, explică Vitalie Bujor, directorul general adjunct al CFM.

În prezent, legislaţia prevede amenzi de până la 67.500 de lei moldovenești (aproximativ 3.300 de euro) şi șapte ani de închisoare doar pentru persoanele care provoacă, prin furt de elemente din fier de pe liniile de cale ferată, un accident feroviar, în urma căruia sunt înregistrate victime.

Ultimele Articole