UPDATE Noi furturi de cabluri în Belgia, de la calea ferată. Trenurile au fost oprite ore întregi

12 august 2019

Noi furturi de cabluri în Belgia, de la calea ferată, au avut loc în week end-ul care tocmai s-a încheiat, cauză din care mai multe trenuri au staționat ore întregi.

furturi de cabluri în Belgia furt de cabluri la Infrabel

UPDATE Noi furturi, în dimineața zilei de luni

Traficul feroviar a fost întrerupt între Namur și Gembloux din cauza unor furturi de cabluri, a declarat luni Frédéric Sacré, purtător de cuvânt al Infrabel. Această întrerupere a traficului a cauzat puternice perturbări pe linia Namur-Bruxelles. ”Echipele noastre au constatat un furt de cabluri luni în jurul orei 5,30 la St-Denis-Bovesse, la câteva sute de metri de locul unde avuseseră loc furturile de sâmbătă. Trenurile au fost anulate și a fost introdusă transbordare auto între Gembloux et Namur”, a spus Sacré.

Două noi furturi de cabluri au fost comise sâmbătă pe linia feroviară 161 care leagă Namur de Bruxelles, la Rhisnes (La Bruyère) și Lonzée (Gembloux). Mai multe cabluri de cupru au dispărut în cursul dimineții la Lonzée.

Ele au fost înlocuite, dar un alt furt a fost descoperit între timp în apropiere de Rhisnes, a informat Infrabel. Pe cale de consecință, trenurile au fost oprite timp de mai multe ore între Gembloux et Namur și un serviciu de navetă a fost activat de SNCB. În final, circulația a fost reluată cu puțin înainte de ora 17,00.

În cursul lunii iulie, Infrabel a înregistrat 30 de furturi de cabluri din cupru, înlocuit de aluminiu, material mai ieftin. De la începutul anului în curs, 124 de furturi de cabluri pe rețeaua feroviară belgiană au provocat întârzieri de 9.497 de minute, informează L’avenir.net.

Anul 2012, record de furturi de cabluri în Belgia

Anul 2012 a reprezentat apogeul, cu nu mai puțin de cinci furturi pe lună. După acest an, au fost luate mai multe măsuri pentru a lupta împotriva fenomenului. ”Înainte de 2012, era vorba mai degrabă de mici furturi de cabluri, de câțiva metri, dar după 2013 am observat că dispar cantități mai importante, din locuri mereu diferite. Nu știm din ced cauză a apărut această recrudescență, dar bănuim că este vorba de criminalitate organizată”, spune Marie Molens, purtătorul de cuvânt al gestionarului belgian de infrastructură.