spot_img
vineri, ianuarie 28, 2022
spot_img

Curtea Constituțională i-a scos basma curată pe 23 de ceferiști și polițiști acuzați de furt de motorină

După opt ani de procese, 23 de persoane (mecanici de locomotivă și polițiști) acuzate de delapidare, dare și luare de mită, toate legate de furt de motorină, au fost achitate.

furt de motorină

În 2011, au fost trimiși în judecată cinci polițiști de la Transporturi Feroviare Jibou și 18 angajați ai Stației CFR din localitate pentru furtul a mii de litri de motorină din locomotivele ce staționau în Gara Jibou.

În perioada februarie-mai 2010, CFR Călători a fost prejudiciată cu 14.612 litri de motorină și 180 de litri de ulei din locomotivele ce staționau în Gara Jibou. Mecanicii sustrăgeau între 20 și 200 de litri de motorină la sosirea din fiecare cursă, din care dădeau polițiștilor între 5-10 litri ca mită, plus o altă cantitate contra cost, însă la prețuri sub cele de la pompă, pentru că aceștia să nu constate infracțiunile săvârșite de către ceferisti. La rândul lor, polițiștii vindeau motorină șoferilor interesați din zonă.

Achitați pentru furt de motorină, pentru că au fost interceptați de DGIPI

În primă instanță, cinci dintre inculpați au fost trimiși după gratii, 17 au primit pedepse cu suspendare, iar unul – amendă administrativă, pentru delapidare în formă continuată, dare și luare de mită. În urma recursului, toți au fost achitați, informează Ziare.com. „S-a prăbușit practic întreg esafodajul acuzațiilor,” conchid judecatorii.

Anularea acestor probe a fost făcută pe baza deciziilor Curții Constituționale (cele mai cunoscute fiind 51/2016, 302/2017, 685/2018 și 26/2019) care au scos serviciile secrete din anchete și au stabilit că actele de urmărire penală realizate de acestea (în speță DGIPI) în dosarele aflate pe rolul instanțelor sunt lovite de nulitate absolută.

Deciziile au fost mediatizate după ce pe baza lor au fost anulate probele strânse de SRI în dosarele de mare corupție.

Ultimele Articole