Șase persoane, pasibile de închisoare pentru furt de cabluri la calea ferată din Belgia

11 ianuarie 2021

Parchetul din Namur a cerut săptămâna trecută în instanță pedepse de până la patru ani de închisoare pentru șase persoane, acuzate de furt de cabluri la calea ferată din Belgia.

furt de cabluri la calea ferată cabluri de cupru de la calea ferată furturi de cabluri în Belgia furt de cabluri la Infrabel

Este vorba de șase cetățeni slovaci, printre care un bărbat, părinții lui și prietena sa, implicați într-o serie de furturi de cabluri din cupru, informează presa belgiană.

Pe 15 iulie 2019, trei dintre cei reținuți au furat 100 de metri de cablu la Sambreville, aparținând Infrabel (compania belgiană de infrastructură, echivalenta CFR SA de la noi) și SNCB, peratorul feroviar de stat. Furtul a fost semnalat poliției, care, atunci când a ajuns la fața locului, l-a lovit cu mașina pe unul dintre răufăcători.

Furt de cabluri la calea ferată. Infrabel și SNCB s-au constituit părți civile

Fapte similare au fost semnalate la Pont-à-Celles pe 28 iulie. Furtul a 13 bobine de cablu electric, în noiembrie 2018, cu un prejudiciu de 15.000 de euro care le-a fost imputat celor reținuți, și o altă nelegiuire comisă pe 25 iunie 2019 la Fleurus sunt alte fapte comise de cei puși sub acuzare, unii dintre ei deja recidiviști.

Constituită parte civilă, SNCB reclamă pagube morale de un euro, în vreme ce Infrabel cere 4.000 de euro, în afară de returnarea materialelor furate. ”Suntem constant ținta bandelor organizate care acționează pe cei 3.500 km de cale ferată pe care-i administrăm. Este un risc real de a atenta la viețile persoanelor. Aceste cabluri electrice transmit semnale la macazuri și pentru funcționarea sistemului de semnalizare. Aceste furturi generează și costuri suplimentare pentru Infrabel, care nu este specializată în prevenirea acestora, deci este o muncă suplimentară. În caz de furt, trebuie mobilizat personal suplimentar, pentru a menține fluiditatea traficului feroviar”, a spus avocatul celor două companii.