Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, condusă de Rodrigo Gabriel Maxim, a trimis Ministerului Transporturilor un set de propuneri și observații pentru aplicarea Statutului personalului feroviar. O nouă întâlnire, de această dată și cu participarea reprezentanților Ministerului Muncii, va avea loc miercuri la Palatul CFR.
În documentul redactat de FSTFR și obținut de Club Feroviar se precizează că Legea 195/2020 trebuie pusă în aplicare în integralitate în anul 2023.
”În consecinţă, considerăm că în noua Lege a Pensiilor trebuie să existe doar prevederi referitoare la modul de aplicare a art. 34 și art. 35 din Legea nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar, care trebuie corelate cu Metodologia de punere în aplicare a Legii 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar. Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România precizează că nu este de acord cu modificarea Legii nr. 195/2020, ci doar cu clarificări pentru funcţiile care vor beneficia de condiţii de muncă specială în baza Legii nr. 195/2020 şi care vor apărea şi în noua Lege a pensiilor ca fiind funcţii încadrate la condiţii de muncă specială în baza Legii nr. 195/2020 şi in baza Listei cu funcţiile de la Siguranţa Circulaţiei Feroviare”, se arată în adresa trimisă secretarului de stat Ionuț Săvoiu, responsabil cu coordonarea sectorului feroviar, și lui Dragoș Anoaica, directorul Direcției de Transport Feroviar din minister.
Aplicarea Statutului personalului feroviar, prin corelarea cu Legea pensiilor
De asemenea, sindicaliștii pledează pentru reglementarea modului de extindere a dreptului de pensionare cu până la cinci ani mai devreme, respectiv între două luni şi 60 de luni în funcţie de anii lucraţi în funcţii de pe Lista cu funcţiile de la Siguranţa Circulaţiei Feroviare pentru ceferiştii cu stagiul complet de cotizare de 35 de ani.
În acest sens, trebuie corelate prevederile din noua Lege a pensiilor cu prevederile art. 34 şi art. 35 din Legea nr. 195/2020 şi cu Metodologia de aplicare a celor două articole ce se va aproba prin Hotărâre de Guvern la propunerea Comisiei Interministeriale formată din reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi ai Ministerului Muncii.
Ceferiștii de peste 52 de ani stau mai mult prin concedii medicale sau chiar mor la locul de muncă
Prim-vicepreşedinte FSTFR Luminița Lazăr precizează faptul că ceferiştii care ies la pensie cu până la cinci ani mai devreme în baza prevederilor articolului 34 din Legea 195/2020 nu beneficiază de pensii speciale, ci de pensii de serviciu calculate pe baza de contributivitate şi au la bază stagiul complet de cotizare (35 de ani), iar pensia trebuie să fie considerată la limită de vârstă.
”Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Rornânia mai precizează că Ministerul Muncii şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii mai trebuie sa înțeleagă că art. 34 şi art. 35 din Legea nr. 195/2020 au apărut ca urmare a faptului că s-a demonstrat eficienţa condiţiilor de muncă specială de la funcţiile de mecanic ajutor, mecanic de locomotivă şi automotor şi mecanic instructor, dar şi ca urmare a faptului că s-au demonstrat efectele nefaste ale degradării continue şi a accentuării degradării locurilor de muncă în care îşi desfăşoară activitatea personalul feroviar cu atribuţii şi responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare. Acest personal feroviar, anterior datei de 1 aprilie 2001, lucra pe funcții cu atribuţii şi responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare ce erau încadrate în grupele de muncă 1 şi 2. Inexplicabil, la reevaluare acestea au devenit condiţii de muncă normale, dar care în realitate, ca urmare a subfinanțării infrastructurii feroviare după anul 2001 şi până în prezent şi a subcompensării operatorilor de transport feroviar de călători după anul 2007 şi până în prezent au condus la condiţii de muncă inurnane. Personalul feroviar cu atribuţii şi responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare este obligat să lucreze pe locomotive, automotoare şi rame electrice vechi şi în general pe material rulant vechi, dar şi pe instalaţii sub cerul liber sau în alte spaţii insalubre, motiv pentru care din rândul ceferiştilor cu vârste de peste 52 de ani majoritatea sunt mai mult prin concedii medicale, dar sunt şi foarte multe decese, unele dintre acestea survenind chiar la locul de muncă”, susțin sindicaliștii.