FS Italiane semneaza contractul final pentru preluarea Trainose

FS Italiane (Compania de Cai Ferate din Italia) a intrat pe deplin in posesia companiei Trainose, operatorul de transport feroviar de stat din Grecia, tranzactia fiind incheiata pentru 45 de milioane de euro. Acordul final a fost semnat, la 14 septembrie, intre Italia si Grecia, dupa derularea procedurilor si a autorizatiilor necesare, precum si a aprobarii tranzactiei de catre Uniunea Europeana dupa analizarea termenilor intregii operatiuni. Acordul preliminar intre cele doua parti a fost semnat anterior, in luna ianuarie 2017.

„Contractul final reprezinta un alt pas important al dezvoltarii internationale a Grupului FS, asa cum a fost anticipat in Planul de Activitate 2017-2026. Achizitionarea Trainose este o oportunitate de crestere si dezvoltare pentru Caile Ferate din Grecia, care de acum incolo se pot baza pe know-how-ul si experienta grupului FS Italiane”, a subliniat Renato Mazzoncini, CEO si director general al FS Italiane.

Mazzoncini a mai precizat si ca grupul italian intentioneaza sa investeasca 500 milioane euro in achizitionarea de material rulant in incercarea de a imbunatati operatiunile si serviciile de transport derulate de catre Trainose.

„Evoluam intr-un operator european important pentru mobilitate si suntem deja unul dintre cei mai importanti operatori pe piata feroviara, de calatori si marfa, precum si in transportul public local. Suntem pe primul loc in Italia si Grecia, pe locul al doilea in Germania si, de asemenea, operam cu filiale in Marea Britanie, Franta si Olanda”, a concluzionat Mazzoncini.

Activitatile internationale ale Grupului FS reprezinta in prezent aproximativ 15% din venituri, crescand cu aproape 17% daca luam in considerare o analiza anuala. Scopul Grupului FS consta in sporirea cifrei de afaceri internationale, de la un miliard la patru miliarde de euro pana in 2026.

Trainose este cel mai important operator feroviar din Grecia si ofera servicii de transport de marfa si calatori la nivel suburban, regional, national si international, inclusiv servicii logistice.

In 2016 a transportat 15,6 milioane de pasageri, din care 10,1 milioane in transport suburban și 5,5 milioane in segmentul de transport regional precum si 1,1 milioane de tone de bunuri, cu venituri de aproximativ 120 milioane euro si un profit de 3,3 milioane de euro. Compania a atins echilibrul financiar inca din 2013. Trainose are 672 de angajati, aproximativ 1.160 locomotive si trenuri inchiriate si opereaza un total de aproximativ 350 de trenuri pe zi, de marfa si pasageri. Linia principala pe care opereaza zilnic este Atena – Salonic. In plus, dispune de un potential semnificativ pentru dezvoltarea traficului de marfuri din porturile grecesti catre Europa Centrala.