Franta si Elvetia intensifica transportul feroviar de mare viteza

Administratorul francez de infrastructura feroviara, SNCF Réseau, a confirmat ca linia Belfort – Delle, in lungime de 22 kilometri, va deveni din nou operationala in decembrie 2018, facilitand astfel crearea unei conexiuni intre retelele feroviare de mare viteza dintre Franta si Elvetia. Linia fusese complet inchisa inca din 1992.

Acesta va asigura acum o conexiune de la statia TGV din Belfort-Montbéliard, Franta, prin Delémont si Biel, in Elveția, pana la linia de mare viteza Rin-Rhône. In plus, cinci statii intermediare vor fi redeschise pe aceasta ruta care furnizeaza locuitorilor, de ambele parti ale frontierei, un transport local si transfrontalier imbunatatit.

Lucrarile la proiectul in valoare de 110 milioane de euro au inceput in septembrie 2015 si a implicat reconstructia si electrificarea caii ferate in linie simpla. In prezent se lucreaza pentru a stabili o noua linie electrificata. Se prognozeaza ca aceste lucrari vor fi finalizate pana in vara anului 2018, moment in care vor fi demarate si operatiunile de testare a liniei.

Dupa finalizare, durata calatoriei intre Belfort si Delle va fi de 25 de minute, in timp ce centrul orasului Belfort va fi legat de statia TGV in doar 10 minute. Se preconizeaza un timp de calatorie de o ora si 43 de minute pentru ruta Belfort – Biel.

Proiectul este finantat de Regiunea Franche-Comté ( cu 43,8 milioane de euro),  Confederatia Elvetiana ( cu 24,7 milioane de euro), Statul francez ( cu suma de 23 de milioane de euro), Consiliul General al orasului Belfort ( cu suma de 5,5 milioane de euro), SNCF Réseau (cu o alocare de 4 milioane de euro), Cantonul Jura (3,2 milioane de euro), fonduri de la Uniunea Europeana (in valoare de 3,1 milioane de euro), Comunitatea regiunii Belfortaine (2,5 milioane de euro) si Comunitatea Teritoriilor de Sud (500 mii euro).

Foto: lucrari in gara Delle, din Franta