spot_img
joi, decembrie 1, 2022
spot_img

FOTO, VIDEO. Tramvaiul turcesc „minune”, care merge 60 km doar pe baterii, a pornit spre Timișoara

Primul tramvai nou a pornit deja spre Timişoara. Turcii de la Bozankaya l-au scos pe poarta fabricii şi în câteva zile va intra în teste în oraşul de pe Bega.

Este aşteptat cu nerăbdare primul tramvai dintr-un lot de 21 de bucăţi nou-nouţe care urmează să ajungă la Timişoara, potrivit opiniatimisoarei.ro. Chiar dacă fosta administraţie anunţa că prima garnitură avea să sosească în toamna lui 2020, asta nu s-a întâmplat, întrucât la fabrică din Turcia activitatea a fost suspendată mai multe luni din cauza pandemiei de coronavirus.

Producătorul turc a prezentat foto și video în halele de producţie ale fabricii, chiar înainte să pornească spre Timişoara, vineri.

Prima garnitură va ajunge în următoarele zile la Timişoara, iar din toamnă ar putea chiar să înceapă să circule în regim de transport călători, după ce vor fi fost făcute toate testele necesare.

„Va intra în probe în Timişoara, atunci va veni AFER-ul la Timişoara şi cineva de la Bozankaya. Este esenţial să vină cineva de la fabrică care să însoţească tramvaiul şi care să răspundă. O serie de teste au fost finalizate în Spania şi Cehia. Va urma o perioadă de teste în Timişoara, cu AFER, şi doar după ce primesc licența de la AFER noi putem să începem comanda. În momentul în care noi avem licenţa de la AFER şi ei au dat ordinul de începere, ei vor livra doua tramvaie pe lună”, a spus recent pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Ruben Latcau.

Vă reamintim, noile tramvaie care vor ajunge la Timişoara vor fi articulate, cu podea coborâtă, acţionate prin invertoare şi motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la reţea de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (baterie montată în tramvai), cu post de conducere la un singur capăt şi uşi de acces pe partea dreaptă faţă de direcţia de mers.

Proiectul prin care s-a câştigat finanţarea europeană a fost împărţit în 3 etape, fiecare dintre ele cuprinzând câte 7 garnituri. Astfel, odată cu semnarea ultimului contract, la Timişoara erau prevăzute să ajungă, în următorii ani, 21 de tramvaie noi, produse de turcii de la Bozankaya Otomotiv, cu posibilitatea extinerii până la 40 de garnituri.
În urma aprobării celei de-a treia finanţări, zestrea de mijloace de transport noi de la Timişoara e prevăzută să crească, cel puţin deocamdată, la 21, conform actului adiţional la contract încheiat acum de Primărie. Rămâne de văzut dacă, în cele din urmă, flota de tramvaie a oraşului va fi înnoită cu 40 de garnituri. (D.C.)

 

Ultimele Articole