spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

FOTO. Tramvaiele Pesa – Swing, prezentate oficial la Iași

Inaugurarea primelor tramvaie Swing a fost o zi importantă pentru capitala istorică a României. Orașul implementează un program de modernizare aprofundată a transportului public. Elementul cheie îl constituie rețeaua extinsă de tramvaie moderne.

„Municipiul Iași își ține promisiunea față de cetățenii săi, și anume de a face transportul public inteligent, sigur, ecologic. Îi invit pe toți ieșenii să călătorească cât mai mult cu tramvaiul și cât mai puțin cu mașina, pentru a arăta că le pasă de orașul lor, de calitatea aerului pe care îl respiră. Călătoriile cu tramvaiul vor avea loc în condiții optime, lucru pentru care îi mulțumesc producătorului polonez PESA pentru munca depusă, care a dus la aceste rezultate excelente. Parteneriatul dintre noi va continua!”, a spus joi primarul Iașiului, Mihai Chirica.

Primele tramvaie au ajuns la Iași în iulie. După o serie de teste și test drive-uri, acestea vor fi aprobate pentru a fi utilizate cu pasageri.

„Mă bucur că următoarele tramvaie aprobate pentru traficul în străinătate îi vor transporta pe ieșeni, capitala istorică a României. Piața românească este foarte importantă pentru noi, intenționăm și dorim să ne dezvoltăm prezența aici, iar cooperarea noastră de până acum arată că putem construi împreună un transport public care respectă standardele europene.”, a subliniat Krzysztof Zdziarski, președintele Pesa Bydgoszcz SA.

 

Tramvaiul preia până la 240 pasageri

Tramvaiul oferit de Pesa către Iași a fost proiectat pe baza celor mai bune soluții ale vehiculului 122 NaŁ-10, care a fost modificat în mod corespunzător și adaptat la nevoile clientului român. Verificat și dovedit în mulți ani de funcționare, un vehicul cu cinci secțiuni din familia Swing, cu o lungime de 30 de metri oferă utilizatorului podea 100% joasă, poate prelua până la 240 de pasageri, dintre care 60 pe scaune. Tramvaiele sunt echipate cu sisteme moderne de control, diagnostic on-line, monitorizare video și multe alte sisteme care facilitează munca vatmanilor și sporesc confortul călătoriei. Companiile românești locale cu care Pesa a stabilit cooperarea au avut rolul lor în producția de vehicule.

„Tramvaiele PESA livrate la Iași de la primele test drive-uri au câștigat recunoaștere în rândul vatmanilor datorită inovației, calității și fiabilității lor. Sunt, de asemenea, convins că locuitorii noștri vor aprecia confortul călătoriei cu Swing. Aceste tramvaie reprezintă o nouă calitate și un nou standard ale transportului nostru”, a adăugat primarul Iașiului.

Conform contractului, toate tramvaiele vor fi livrate la Iași în termen de 22 de luni de la data semnării. În acest moment, există deja șase dintre tramvaiele comandate în Iași.

„Primele tramvaie Swing au sosit în România la timp, producția de vehicule noi este în curs și dorim să finalizăm livrările la începutul anului, adică înainte de data specificată în contract.”, a anunțat Hanna Wiśniewska-Sirbu, reprezentanta Pesa pe piața din România.

 

Tramvaie PESA și la Cluj și Craiova

Iași, capitala Moldovei și al doilea oraș ca mărime din România, are peste 300.000 de locuitori. Este un oraș istoric, situat la intersecția rutelor comerciale din această parte a Europei, centru universitar, cultural și tehnologic semnificativ. Multe companii IT globale își au sediile și centrele de cercetare în Iași, iar numărul locurilor de muncă din acest sector este în continuă creștere și se estimează că în următorii ani va atinge nivelul de peste 30.000 de angajați. Orașul se concentrează în mod constant pe transportul ecologic și peste 120 de tramvaie transportă pasageri în fiecare zi. După modernizarea infrastructurii, autoritățile au decis să achiziționeze material rulant modern. În ianuarie 2019, președintele României, Klaus Iohannis, a înmânat primarului Mihai Chirica o copie a Decretului de promulgare a Legii pentru declararea Municipiului Iaşi drept „Capitală Istorică a României”.

Iași este al șaptelea oraș străin ai cărui locuitori vor călători cu tramvaiele produse în Bydgoszcz. Până în prezent, compania le-a livrat în Seged (Ungaria), Sofia (Bulgaria), Cluj-Napoca (România), Kiev (Ucraina), Moscova și Kaliningrad (Rusia).

În total, Pesa a livrat peste 170 de tramvaie în străinătate și peste 600 în orașele poloneze. În acest moment, sunt produse mai multe vehicule pentru Iași, Toruń și Silezia. Recent, compania a semnat un contract pentru furnizarea de tramvaie pentru Craiova în România, iar ofertele PESA au fost selectate ca fiind cele mai avantajoase din licitațiile din Kosice (Slovacia) și Sofia (Bulgaria). (D.C.)

 

 

Ultimele Articole