spot_img
luni, august 15, 2022
spot_img

FOTO. Simulacru de respectare a regulilor de distanțare socială în trenurile de călători

În pofida mesajelor amenințătoare ale ministrului Transporturilor, Lucian Bode, potrivit căruia controlorii pot aplica amenzi în trenuri pentru nepurtarea măștilor de protecție sanitară, pasagerii din trenurile de călători doar simulează respectarea regulilor. Cui nu îi convine situația n-are decât să călătorească pe culoar, chiar dacă e vorba de distanțe lungi.

O astfel de situație a fost sesizată zilele trecute într-un tren pe ruta Brașov Budapesta de către jurnaliștii de la bihoreanul.ro (și sursă foto).

Pasagerii, între care și orădeni, care au călătorit în noaptea de duminică spre luni cu trenul CFR pe ruta Brașov – Budapesta și au încercat să respecte regulile impuse în timpul epidemiei de coronavirus, au avut parte de o noapte albă. În compartimente pasagerii stăteau înghesuiți, findcă biletele s-au vândut până la ultimul, iar nici nu purtau măști, fără ca personalul trenului să le facă ceva.

Reamintim că CFR Călători a renunțat la măsura „un loc liber, un loc ocupat”, invocând că purtarea măștii ar fi o măsură suficientă de protecție a sănătății.

Trenul de noapte a pornit duminică la 19.07 din Braşov, iar pe parcursul călătoriei, mai bine de 12 ore, s-a oprit în 13 staţii, între care şi Oradea. Încă de la pornire, vagoanele erau pline de călători. În ultimul, majoritatea compartimentelor erau încărcate la maximum, adică cu şase călători, aceştia neputând, chiar şi dacă ar fi vrut, să respecte o distanţă de siguranță de minim 1.5 metri.

Jurnaliștii de la bihoreanul.ro relatează cazul unor călători care, prezenți în compartimente in care erau deja cinci persoane, au refuzat purtarea măștii, apelând la aceatsa doar după insistențele serioase ale vecinilor de compartiment.

Controlorii și ei prea puțin convinși

Alţi pasageri purtau masca sub nas sau sub bărbie, iar după câteva ore au şi renunţat la ea, comportament adoptat şi de controlori.

Pentru că regulile nu erau respectate, un tânăr a preferat să călătorească de la Braşov până în Cluj stând în picioare pe culoar, pentru că în compartiment nu se simţea în siguranţă. „Când am văzut că nimeni nu respectă o simplă regulă, am preferat să ies. Aici măcar mai circulă aerul”, a spus băiatul.

În 15 iulie, CFR a transmis un comunicat de presă prin care anunţa că, pentru a verifica dacă regulile autorităţilor sunt respectate de călători, trenurile vor fi controlate de poliţişti de la Transporturi. Însă, pe drumul de 10 ore de la Braşov la Oradea, niciun poliţist nu a urcat în tren.

Întrebat de Bihoreanul de ce nu suplimentează CFR garnitura pentru ca pasagerii să aibă mai mult spațiu în compartimente, Mihai Nedelcu, de la biroul de presă al CFR Călători, a spus că de la 1 iulie s-a decis ca toate locurile din tren să fie puse în vânzare. „Rutele care au foarte mulţi călători sunt suplimentate, însă CFR poate oferi bilete pentru toate locurile dintr-un compartiment”, a explicat acesta.

Chestionat și pe tema nepurtării măştii, Nedelcu a declarat că deși „purtarea măştii este obligatorie”, de fapt „controlorii nu le pot impune călătorilor să le poarte, doar să-i avertizeze. „Nu ştiu de ce ei nu o purtau corect, ar fi trebuit să o facă”, a mai spus el. Cât despre lipsa poliţiştilor, nici aceasta nu a fost justificată. Nedelcu a mai subliniat și că trenul aparţine și este întreținut de MAV Start – Căile Ferate de Stat din Ungaria.

Realitate dublă. Una e a ministrului Bode, alta in trenuri

Situația contravine flagrant afirmațiilor făcute zilele trecute de către ministrul Transportuirlor, Lucian Bode. „Este obligația șefului de tren, a poliției TF, a instituțiilor chemate să aplice sancțiuni în momentul în care, într-un compartiment, unul sau doi călători nu poartă mască, restul poartă. Este inadmisibil. Am văzut situații și situații, și la metrou, aproape 300.000 de călători într-o singură zi. Aici putem vorbi de riscuri majore dacă nu respectăm regulile. Din fericire, la metrou nu am întâlnit situații critice în care să constatăm că cetățenii nu poartă mască”, a spus Lucian Bode, ministrul Transporturilor, marți seară.

Cazuri record de coronavirus în România

Situația zugrăvită are loc în contextul în care evoluția cazurilor de coronavirus este una puternic crescătoare.  Joi au fost raportate noi cifre record anume 1.356 de cazuri noi, 35 de decese în ultimele 24 de ore, 402 pacienţi la ATI. (D.C.)

 

Ultimele Articole