joi, iunie 27, 2024
spot_img

FOTO. Regionala CFR Brașov a aniversat 150 de ani de la primul tren ajuns în oraș

Peste o sută de iubitori ai căii ferate, foști angajați ai acesteia, oficiali din domeniu și reprezentanți ai administrației locale au participat miercuri la un eveniment aniversar dedicat căii ferate în zona Brașovului, organizat chiar în gara muncipiului. Regionala CFR Brașov a fost unul dintre organizatori.

Evenimentul a fost organizat de către Regionala Brașov, Asociaţia Inginerilor Feroviari din România, prin Centrul AIFR Braşov, AFEROM și foști angajați ai căii ferate pentru a marca 150 de ani de la momentul memorabil al intrării primului tren în Gara Braşov (veche) la data de 1 iunie 1873 și Aniversarea a 60 de ani de la înființarea primei Secții de Instalații Fixe de Tracțiune Electrică – IFTE din țară.

Aniversarea a fost însoțită de lansarea unei mici lucrări dedicată transportului feroviar în zonă scrisă de istoricul Radu Belu și de o defilare atât a unor utilaje moderne de cale ferată (Contrail, Geismar, CFR), cât și material rulant vechi cu valoare istorică, precum trenul regal sau o locomotivă cu abur.

Lucrarea prezentată de Radu Belu este o carte-album cu imagini ale unor obiective feroviare istorice din Braşov și împrejurimi. Au fost dezvelite două plăcuțe comemorative menite să reamintească pasagerilor cele două evenimente importante, și anume sosirea primlui tren în gară (gara veche era situată la câteva sute de metri distanță și a fost demolată ulterior) și înființarea secției de electrificare.

Regionala CFR Brașov, prezentă

Din partea CFR SA a participat directorul regionalei Brașov, Nicolae Ștefan Neagota, fostul director general CFR SA Ioan Pintea, Aurelian Oneci, director general adjunct tehnic CFR SA. Au fost prezenți și președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, primarul Brașovului, Allen Coliban, Mihai Cătălin Vasii, prefectul județului Brașov. Alți iubitori ai căii ferate prezenți au fost Mircea Dorobanțu, un nume cunoscut tuturor celor care iubesc istoria căii ferate din România, Virgil Leancu și Nicolae Ionescu, ambii foști președinți ai SNCFR înainte de spargerea companiei.

Evenimentul a fost ocazia oferită primarului Allen Coliban pentru a prezenta câteva proiecte în domeniul feroviar. „Avem un proiect de reamenajare a spațiului din jurul Gării care vizează reamenajarea zonei de transport urban, dar și ulterior, în faza a doua, zona de piațetă din fața gării. Din martie, de când exista parteneriat legislativ cu Ministerul Transporturilor, am inițiat dialogul cu privire la parteneriatul care ne permite să reabilităm spațiul gării Brașov, să fie un adevărat punct intermodal. În iunie proiectul tehnic ar trebui să fie prezentat public și să întrunească girul comisiei tehnice de urbanism din Primărie, urmând ca ulterior să găsim sursa de finanțare. Ne dorim ca trenul metropolitan – și există finanțări, să circule la Brașov ca prima zonă conectată, Brașov fiind un nod important feroviar”, a spus Allen Coliban.

 


GALERIE DE IMAGINI

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Agireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole