spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

FOTO. PESA este la jumătatea livrărilor de tramvaie pentru Craiova

Compania poloneză PESA a livrat municipiului Craiova 10 din cele 17 tramvaie PESA Twist comandate, iar joi, 15 martie, primul dintre acestea a început să transporte pasageri. PESA este la jumătatea livrărilor de tramvaie.

PESA a semnat un contract pentru furnizarea a 17 tramvaie pentru Craiova pe 17 iulie 2021. Compania și-a asumat livrarea tuturor vehiculelor în termen de 22 luni de la data semnării contractului. PESA Twist a obţinut autorizaţie şi Aviz Tehnic de la AFER. Primul tramvai a sosit la Craiova după 1 decembrie 2022, iar până acum au fost livrate 10 vehicule.

PESA este la jumătatea livrărilor de tramvaie

„Toate tramvaiele livrate au trecut cu succes 500 km de teste pe infrastructura locală; am finalizat pregătirea vatmanilor – ceea ce înseamnă că noile noastre tramvaie Twist pot începe deja să funcționeze cu pasageri. Producția următoarelor tramvaie continuă, așa că acest contract al nostru va fi finalizat la timp”, spune Hanna Wiśniewska – Sîrbu, reprezentant al PESA pe piaţa românească.

Noua generație de tramvaie Twist livrate la Craiova este unul dintre punctele de plecare pentru întreaga familie de vehicule proiectate de PESA sub denumirea de lucru Tram.eu.

PESA Twist Craiova este un tramvai modern, 27 metri lungime, cu 58 de locuri şi spaţiu pentru persoane cu handicap, dotat cu sisteme de diagnosticare, aer condiţionat, Wi-Fi şi prize USB.

Tramvaiul ajută la renunțarea la mașina personală

„De astăzi (joi – n.red.), toate tramvaiele care sunt puse în circulație în orașul Craiova sunt de ultimă generație. Am urcat în primul tramvai nou care a fost pus pe șine, împreună cu senatorul Mihai Genoiu, directorul RAT Marcel Tănăsescu și ziariștii și am putut vedea reacțiile craiovenilor. E confortabil, are internet gratuit și cam tot ce e necesar ca să vă convingă să vă lăsați mașina acasă și să testați și transportul în comun. Și e și frumos! După ce le-am văzut pe celelalte din România, am cerut un design nou și o culoare care să ne definească pe noi, craiovenii! Încercați o călătorie, chiar dacă vă desprindeți greu de mașina personală! Vă garantez că o să vă placă mult!”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Achiziționarea a 17 tramvaie PESA Twist face parte din proiectul de modernizare a transportului public implementat de autoritățile craiovene, finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul celui de-a patra Axe prioritare „Sprijinirea dezvoltării durabile a zonelor urbane”. Scopul este reducerea emisiilor de CO2 prin investiții bazate pe un plan de mobilitate urbană durabilă.

Tramvaiele PESA circulă și în orașele românești Cluj și Iași. Compania din Bydgoszcz a câștigat licitații și produce tramvaie pentru alte orașe europene, inclusiv din Polonia: Sofia, Tallinn, Wrocław și Bydgoszcz. Cu o abordare a piețelor străine în minte , PESA lucrează și la proiecte de seturi de tracțiune din familia Regio160, inclusiv trenuri supraetajate și de mare viteză.

Prezență internațională

PESA își mărește constant prezența pe piețele externe, nu doar prin noile tramvaie, ci și material rulant de cale ferată. În prezent, compania produce vehicule de pasageri pentru Ceskie Drahy și Regio Jet și participă, de asemenea, la licitații organizate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru căile ferate din România.

„Am dori să ne consolidăm prezența pe piața din România. De aceea participăm aici la licitații și, în egală măsură important pentru noi, suntem concentrați pe un dialog și cooperare cu parteneri români. Discuții cu căile ferate din România despre înființarea unui centru comun de întreținere pentru vehicule noi sau consultările cu entități interesate de implementarea tehnologiei hidrogenului pe căile ferate sunt ultimele dovezi de parteneriat”, a declarat Krzysztof Zdziarski, președinte și CEO PESA Bydgoszcz.

România este una dintre cele mai importante piețe pentru extinderea PESA, element cheie al Strategiei Pesa2027+. Acum, compania este implicată în două licitații în România. În ianuarie aceasta an a depus o ofertă de furnizare a 62 de trenuri electrice regionale RE-R, iar în februarie pentru trenuri electrice interregio RE-IR. În ambele licitații, concurentul PESA este compania franceză Alstom.

Reprezentanți ai companiilor românești au participat la prezentarea locomotivei cu hidrogen pe poligonul de probă din Żmigród, ceea ce a dus la discuții privind o posibilă cooperare cu PESA în domeniul tehnologiilor cu hidrogen.

Ultimele Articole