joi, mai 9, 2024
spot_img

Un fost ministru al Transporturilor acuză: ”Falimentul CFR Călători e aproape”

Falimentul CFR Călători e aproape, spune fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă, care face referire la pierderile record prevăzute în bugetul pe acest an al operatorului feroviar de stat.

Falimentul CFR Călători Complexul Astoria de la Snagov șefi din Metrorex Programul Sprijin pentru România”Pierderile CFR Călători estimate pe anul 2024 sunt cu 464% mai mari decât cele raportate la 31 decembrie 2023. În cele opt luni la Ministerul Transporturilor, m-am bătut pentru ca feroviarul să nu mai fie ignorat. Am reușit să atrag în PNRR 4 miliarde de euro, bani pentru căi ferate modernizate, reparate și pentru trenuri noi. Scopul? Să aducem calea ferată românească în Secolul 21. A venit PSD cu Grindeanu și fac ce știu mai bine: investițiile au fost ratate. Niciun tren nu a fost pus în circulație, lăsând călătorii să se chinuie în vagoane care nu îți asigură niciun confort. În ultimii doi ani și jumătate nu a fost modernizată nicio magistrală de tren. În schimb, companiile au fost căpușate cu fel și fel de apropiați de partid, fiecare cu gândul să își umple buzunarele în timp ce românii pierd ore în șir în trenuri. Cu peste un miliard de lei pierderi, falimentul CFR Călători e aproape. Gaura bugetară, tot ce au furat ei, la final va fi achitată de români”, a scris Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.Bugetul CFR Călători pe 2024, construit pe o pierdere de peste un miliard de lei

La finele lunii trecute, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a făcut oficial bugetul CFR Călători pe 2024, în care pierderile depășesc un miliard de lei, fiind de cinci ori și jumătate mai mari decât cele înregistrate anul trecut, așa cum am scris la vremea respectivă.

Apoi, în urmă cu două zile, a ieșit la rampă și directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, care a arătat că prima cauză a pierderii brute prognozate în proiectul de buget pentru anul 2024, în sumă de 1.026.000 mii de lei, este ”nealocarea compensației bugetare la nivelul necesarului astfel încât să acopere diferența dintre costurile de operare și veniturile  proprii ale companiei, pentru a fi respectate prevederile Regulamentului CE nr. 1370/2007”. Astfel, compensația CFR Călători pe 2024 este mai mică cu 468.000 mii de lei față de cea din anul 2023, spun responsabilii societății.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole