spot_img
duminică, aprilie 2, 2023
spot_img

Fost director la CFR Călători achitat definitiv pentru șpagă. Mai are un proces, pentru spălare de bani

Un fost director la CFR Călători a fost achitat definitiv de Curtea de Apel București în procesul în care era judecat de opt ani pentru luare de mită. Vineri, el mai are însă termen într-un proces în care este judecat pentru spălare de bani.

Curtea de Apel București l-a achitat miercuri definitiv pe Teodor Gavriș, fost director în centralul Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, în procesul în care era judecat, din 2015, pentru luare de mită.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Fost director la CFR Călători achitat definitiv. ”Nu există probe”

spălare de bani la metrou tramvaiele Electroputere VFU Pașcani Curtea de Apel București suspendă activitatea”În temeiul art.396 alin.5 Cod procedură penală rap la art.16 alin.1 lit.c Cod procedură penală dispune achitarea inculpatului Gavriș Teodor Alexandru pentru săvârşirea infractiunii de luare de mită prevăzută şi sancţionată de art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 289 alin. 1 din Codul penal. Înlătură aplicarea dispozițiilor art. 93 alin. 2 lit. d Cod penal”, se arată în decizia Curţii de Apel București, așa cum apare ea pe portalul instanțelor de judecată din România.

Art.16 alin.1 lit.c din Codul de procedură penală prevede că ”nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. Teodor Gavriș nu va mai trebui să urmeze nici programe de reintegrare socială, așa cum erau ele prevăzute de art. 93 alin. 2 lit. d din Codul penal. El fusese condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare cu suspendare.

Acuzații grave aduse de procurori în 2015

În aprilie 2015, atunci când au decis trimiterea în judecată a lui Teodor Gavriș, procurorii DNA îl acuzau pe acesta că a păgubit CFR Călători cu suma de 205.415,24 lei inclusiv TVA, din care 174.814,56 lei în relațiile comerciale cu SC Ecomet West SRL și 30.600,68 lei în relațiile comerciale cu SC Petroserv Conect SRL, ambele firme fiind reprezentate în fapt de către inculpatul Didilă George. Acesta din urmă (care nu are nicio legătură cu Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica), a decedat între timp.

”După numirea în funcția de director a inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, acesta și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, ca urmare a instigării inculpatului Didilă George, și l-a sprijinit pe acesta din urmă să obțină în mod fraudulos sume de bani de la SNTFC CFR Călători SA, sub pretextul achiziționării unor bunuri. De menționat este faptul că achizițiile au fost realizate cu încălcarea dispozițiilor legale incidente referitoare la procedura de achiziție, iar bunurile aveau prețurile supraevaluate”, se arată în comunicatul dat publicității de DNA la vremea respectivă.

Teodor Gavriș mai are pe rol procesul cu șpaga de la Călin Mitică

director la CFR Călători achitat definitiv tren de navetiști Fetești-București Iohannis în trenul de aeroportFostul director la CFR Călători nu poate însă răsufla ușurat pe deplin, pentru că nu este singurul proces în care este inclupat.

Pe rolul Tribunalului Cluj se mai află procesul în care acuzația ce i se aduce, alături de alți inculpați, este de spălare de bani. Procesul are termen vineri, 17 martie 2023, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Iată ce spuneau procurorii pe 7 august 2015, când au anunțat trimiterea în judecată: ”În perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA., pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro <Săgeata Albastră>, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro <Săgeata Albastră> (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă SNTFC CFR Călători SA). Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan SRL București (societate comercială controlată de Gavriș Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv”.

Implicarea lui Sorin Trandafirescu, șeful Regionalei Iași a CFR SA

Director penal la Regionala Iași
FOTO pnliasi.ro

În dosar sunt inculpați și fostul director general al AFER Gelu Dae, dar și Sorin Alexandru Trandafirescu, numit în martie anul trecut director al Regionalei Iași a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Potrivit rechizitoriului făcut de procurori, Trandafirescu, care era la data faptelor director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul CFR SA, este acuzat de trafic de influență în cazul contractului de revizii pentru automotoarele Siemens Desiro (”Săgeata Albastră”) ale CFR Călători și reparatorul de material rulant din Cluj-Napoca.

Procurorii au mai notat în rechizitoriu că, pentru serviciile sale, Sorin Alexandru Trandafirescu a primit, de la Transferoviar Grup SA, unde acționar majoritar este Călin Mitică, zece bilete de avion Iași-București, dus-întors, în valoare de 1.870 de euro.

Ultimele Articole