spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

Fost director general la o societate feroviară de stat, reținut pentru că și-a abuzat copiii

Un fost director general al Telecomunicații CFR SA a fost reținut sâmbătă, 12 noiembrie, de polițiștii din Brașov într-un dosar în care este acuzat de violență în familie, rele tratamente aplicate minorului și amenințare.

Procurorii îl învinuiesc pe Nicolae-Ciprian Vrânceanu, fost director general al Telecomunicaţii CFR SA, de comiterea a șase infracțiuni: violență în familie, prevăzută de art. 199 alin. (1) Cod penal raportat la art. 193 alin. (1) Cod Penal, amenințare, prevăzută de art. 206 alin. (1) Cod Penal, rele tratamente aplicate minorului, prevăzută de art. 197 Cod Penal (trei acte), precum și coruperea sexuală a minorilor, prevăzută de art. 221 alin. (4) Cod Penal.

Procurorii, citați de publicația Biz Brașov, susțin că în perioada ianuarie 2020 – octombrie 2022 (adică mai bine de doi ani și jumătate), inculpatul, tatăl celor trei persoane vătămate, a comis numeroase acte de natură a pune în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a acestora.

Astfel, el a aplicat măsuri și a supus persoanele vătămate la tratamente umilitoare, precum obligarea acestora să participe la „şedinţe”, unde erau forțate să stea jos pe scaun în timp ce le ţine prelegeri, iar dacă vreunul dintre copii îndrăznea să se opună celor povestite, acesta era înjurat şi lovit. Prelegerile vizau chestiuni de natură a le periclita grav dezvoltarea intelectuală și morală. În aceleași împrejurări, a forțat persoanele vătămate să stea în genunchi, să își ceară scuze și să îi sărute mâna.

Totodată, el a agresat fizic unul dintre copii, prin lovirea cu pumnii în zona feței și a pieptului. Pe același copil l-a amenințat cu moartea, respectiv că-l va băga “jos”, lângă mama sa decedată. De asemenea, a obligat toți cei trei copii, unul dintre ei în vârstă de 11 ani la momentul respectiv, să vizioneze o înregistrare care surprindea întreținerea de raporturi sexuale, de natură a le periclita grav dezvoltarea morală.

Inculpatul a fost reținut și a fost propus pentru arestare preventivă. Prin încheierea din data de 12.11.2022 a Judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brașov s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 30 de zile.

Activitățile de urmărire penală au fost desfășurate de către polițiști din cadrul I.P.J. Brașov – Poliția Municipiului Brașov – Secția 1 Poliție Brașov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.

Vrânceanu a fost trimis în judecată și pentru fapte de corupție

Vrânceanu mai are și alte probleme cu legea. Procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA au dispus în urmă cu zece zile trimiterea sa în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 2009 – 2010, Vrânceanu, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ar fi încheiat în mod fraudulos, în dauna societăţii comerciale pe care o conducea, 57 de contracte cu 27 de societăţi comerciale, avocaţi sau persoane fizice autorizate, având ca obiect prestarea unor servicii, în special de audit, certificare, consultanţă, evaluare profesională, lucrări de construcţii sau livrarea unor bunuri (aplicaţii IT) care nu erau necesare.

De asemenea, arată anchetatorii, Vrânceanu ar fi efectuat sau ar fi dispus efectuarea plăţilor în baza contractelor, deşi unele dintre aceste servicii nu s-au executat sau executarea a fost formală, simulată, iar bunurile fie nu au fost livrate, fie nu erau corespunzătoare, utilizabile.

Ultimele Articole