spot_img
sâmbătă, august 13, 2022
spot_img

Fost cancelar austriac demisionează din conducerea căilor ferate rusești, după atacul împotriva Ucrainei

Fostul cancelar austriac Christian Kern a demisionat din funcția de membru al Consiliului de supraveghere al căilor ferate de stat ruse, RZD.
Ultimele evoluții din conflictul din Ucraina fac acest pas inevitabil pentru Kern, a declarat el publicației STANDARD. Kern a fost cancelar al Austriei în perioada 2016-2017.
De fapt, fostul cancelar Christian Kern (totodată fost președinte al OBB Austria) nu ar fi vrut să facă acest pas. Acum însă nu vede nicio ieșire. După perioada în care a fost șef al SPÖ (Partidul Social Democrat din Austria), Kern a devenit membru al consiliului de supraveghere al căii ferate de stat ruse RZD. Aceasta nu este o sarcină politică sau o activitate de lobby, ci mai degrabă o slujbă pentru un expert în industrie, a declarat el pentru STANDARD joi.

Kern: Căile ferate ruse, parte a logisticii de război

La acea vreme, Kern nu credea că este necesară o demisie din mandatul său, urmare a conflictului din Ucraina. Fostul premier a avertizat și împotriva confruntării deschise. Căile ferate de stat „au devenit parte a logisticii de război”. Între timp însă, Rusia a atacat Ucraina, iar Kern se retrage ca membru al Consiliului de supraveghere al căilor ferate de stat ruse.
„Astăzi, la orele dimineții, am informat organele Societății Russian Railways RZD că renunț imediat la mandatul din Consiliul de administrație”, a declarat Kern pentru STANDARD. „Încă de aseară, RZD a devenit de fapt parte a logisticii de război. Regret profund asta”.
Kern subliniază că și-a îndeplinit această sarcină din interes profesional, dar având în vedere evenimentele actuale nu există, din păcate, nicio alternativă la această decizie. „Gândurile mele sunt la victimele acestei agresiuni fără sens”, conchide Kern.

Afaceri strânse Austria – Rusia

Însă Kern nu e singurul fost politican vestic retribuit de ruși. Wolfgang Schüssel, fost șef al guvernului ÖVP, este de câțiva ani în consiliul de administrație al companiei petroliere ruse Lukoil. Până acum, purtătoarea de cuvânt a lui Schüssel, Heidi Glück, a spus că nu este nevoie să renunțe la acest mandat. Compania este listată la Bursa de Valori din Londra și nu este o companie de stat. „În prezent nu există nici un regim de sancțiuni împotriva lui Lukoil”. Fostul ministru de externe Karin Kneissl, în schimb, face parte din consiliul de administrație al companiei petroliere ruse Rosneft, care este condusă de o persoană care are încredere în Putin.
Kneissl practic nu a mai vrut să vorbească cu STANDARD.

Kronen Zeitung: Rusia și Austria, politic vorbind, sunt la o aruncătură de băț

Relațiile apropiate dintre politicienii austrieci și Rusia au intrat în aceste zile sub lupa presei din țara vestică.

„Sunt aproape 2000 de kilometri distanță între Viena și Moscova, dar din punct de vedere politic par a fi la o aruncătură de băț”, notează Kronen Zeitung, preluat de Libertatea.ro. „În mijlocul crizei ucrainene, ne uităm din nou către legăturile dintre Rusia și numeroși foști și actuali politicieni, printre care Karin Kneissl, fosta ministră a Afacerilor Externe din partea FPO – Partidul Libertății din Austria”, scriu jurnaliștii. Fosta ministră l-a avut invitat pe Vladimir Putin la nunta sa și chiar au dansat împreună, ceea ce a creat în timp un scandal diplomatic. (sursa foto:ostexperte.de)

Ultimele Articole