spot_img
vineri, august 12, 2022
spot_img

Forumul Raiway PRO: Railport Arad, un hub pentru transportul de marfuri pe ruta est-vest

railportarad1Railport Arad este un terminal de containere in Arad, o poarta de acces intre estul si vestul Europei, cu o suprafata totala de 10.3 ha din care, pana in prezent, 8 ha construite. Cu o disponibilitate de 24/24 si o capacitate de depozitare de 1700 de TEU, terminalul are 7 linii de cale ferata din care 5 linii (fiecare cu o lungime de 600 de metri) se afla sub macarale si 2 linii (cu o lungime de 650 de metri fiecare) sunt pentru depozitare. Lucrarile pentru realizarea infrastructurii feroviare din cadrul terminalului au fost executate de compania Swietelsky.
Railport Arad a necesitat o investitie de 18 milioane de euro, investitie care va fi amortizata in 15-20 de ani. Terminalul si-a inceput activitatea in 2009 si in 2016 a manipulat peste 90.000 de TEU.
Terminalul de containere Railport Arad se afla in apropierea statiei feroviare Curtici, cel mai important punct de trecere transfrontaliera dintre Ungaria si Romania, aflat pe doua coridoare centrale din Europa, care leaga Hamburg de Sofia si Salonic de Istanbul si coridorul de transport pan-european X care leaga Strasburg de Bucuresti si Constanta. Terminalul se afla la doar 20 de km de autostrada Timisoara – Arad – Nadlac.
Railport Arad opereaza cel mai mare si mai modern terminal de containere din Romania, in vestul tarii. Terminalul presteaza servicii de manipulare si depozitare marfuri apartinand tuturor categoriilor de UTI (Unitati de Transport Intermodal).
Terminalul de containere a fost prezentat participantilor in cea de-a doua zi a Forumului de Tehnologii si Servicii Railway PRO, organizat de Club Feroviar si Railway PRO, alaturi de Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF) in Arad pe 5-6 aprilie.

Ultimele Articole