Forumul Railway PRO: BEI sprijină proiectele de implementare a sistemului ERTMS

Mihai Frumosu_20170405_124903”Printre obiectivele Băncii Europene de Investiții se numără dezvoltarea infrastructurilor de transport, a echipamentelor și a tehnologiilor inovatoare pentru transport. Referitor la strategia de finanțare în sectorul transporturilor, BEI își prioritizează sprijinul pentru tehnologii și infrastructuri în vederea dezvoltării unui sistem de transport european mai eficient și durabil, consolidat cu ajutorul resurselor regenerabile, contribuind astfel la reducerea dependenței de petrol și la sporirea competitivității industriei europene”, a declarat Mihai Frumosu, Transport Specialist PJ, Banca Europeană pentru Investiții (BEI), cu ocazia participării la Forumul Railway PRO pentru Tehnologie și Investiții, organizat de către Club Feroviar și Railway PRO, alături de Asociația Industriei Feroviare din România (AIF), la Arad, în perioada 5-6 aprilie.

Astfel, împrumuturile acordate de către BEI sectorului transporturilor sunt în proporție de 6% pentru transportul maritim, 35% pentru transportul rutier, 8% transportul aerian și 51% pentru transportul feroviar și cel urban. În perioada 2004 – 2014, BEI a acordat împrumuturi în valoare de 653 miliarde euro, sumă din care aproximativ 20 – 25% au fost împrumuturi acordate sectorului de transport. Din totalul împrumuturilor acordate de BEI transporturilor, 60% sunt adresate rețelelor TEN-T.

Banca Europeană pentru Investiții a acordat împrumuturi în state precum Belgia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Franța, Olanda, Spania sau Germania, fie pentru modernizare sau construire de cale ferată sau pentru achiziția de material rulant.

BEI a acordat de asmenea împrumuturi și pentru o serie de proiecte privind implementarea ERTMS pe rețelele europene de cale ferată. În Franța, de exemplu, BEI a acordat un împrumut în valoare de 335 milioane euro din totalul celor 745 milioane euro, pe care SNCF i-a investit în implementarea sistemului GSM-R pe 14000 km de cale ferată.

În Spania, pe linia de mare viteză Albacete – Alicante, 165 km, au fost instalate sisteme de telecomunicații și semnalizare, inclusiv ERTMS cu un cost total în valoare de 220 milioane euro, din care 110 milioane euro reprezintă un împrumut acordat de BEI.