marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Formular comun de rambursare și despăgubire a călătorilor la nivelul UE

Formular comun de rambursare și despăgubire. Comisia Europeană a decis utilizarea unui formular unic de rambursare și despăgubire a călătorilor la nivelul UE, acesta intrând în vigoare la începutul lunii iulie.

Stabilirea unei forme unice a formularului de despăgubire a fost decis potrivit Regulamentului 494/2024 care poate fi consultat aici.

„În conformitate cu articolul 18 alineatul (7) şi cu articolul 19 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2021/782, călătorii au dreptul de a-şi depune cererile de rambursare şi de despăgubire utilizând un formular comun. Cu toate acestea, întreprinderile feroviare nu trebuie să respingă o cerere de rambursare numai pentru motivul că formularul respectiv nu a fost utilizat de călător. Utilizarea formularului trebuie să permită călătorilor să furnizeze întreprinderilor feroviare toate datele cu caracter personal relevante şi detaliile călătoriei care sunt necesare, facilitând astfel prelucrarea cererilor de rambursare şi de despăgubire de către aceste întreprinderi”, este scris în justificarea actului normativ.

Formular comun de rambursare și despăgubire

Din motive de transparenţă şi pentru a facilita cererile călătorilor, cererile de rambursare şi de despăgubire trebuie integrate într-un singur formular comun, în care călătorii ar trebui să specifice dacă solicită rambursarea, despăgubirea sau ambele.

Pentru a simplifica procedura de solicitare a despăgubirii şi/sau a rambursării de către călători şi pentru a asigura accesibilitatea acesteia, călătorii trebuie să aibă posibilitatea de a depune formularul comun pentru cererile de rambursare şi de despăgubire fie sub formă de document fizic, fie prin mijloace electronice.

Pentru a încuraja utilizarea de către călători a formularului comun pentru rambursare şi despăgubire, Comisia trebuie să disemineze formularul în toate limbile oficiale ale Uniunii pe site-ul său web, inclusiv într-o versiune accesibilă persoanelor cu handicap şi persoanelor cu mobilitate redusă.

Adoptarea formularului ia în calcul drepturile cetățenilor privind protecția datelor și prelucrarea datelor cu caracter personal, se arată în actul normativ.

Comisia pune la dispoziţie formularul comun în toate limbile oficiale ale Uniunii pe site-ul său web, împreună cu o versiune accesibilă persoanelor cu handicap şi persoanelor cu mobilitate redusă.

„Prezentul regulament se aplică de la 2 iulie 2024”, mai scriu responsabilii europeni în Regulamentul adoptat la 27 martie 2024.

Knorr Bremse

Alte precizări ale CE

  • Călătorii au dreptul de a utiliza acest formular.
  • Utilizarea acestui formular nu este obligatorie. Unele întreprinderi feroviare pot avea propriul formular online sau un sistem similar pe site-ul lor sau prin intermediul unei aplicaţii pentru dispozitive mobile pentru prelucrarea cererilor de rambursare sau de despăgubire. În temeiul legislaţiei naţionale se pot aplica termene de depunere a cererilor.
  • Unele întreprinderi feroviare pot oferi condiţii de rambursare şi despăgubire mai favorabile decât cele prevăzute în Regulamentul (UE) 2021/782 al Parlamentului European şi al Consiliului (1). Călătorii sunt rugați să verifice termeniii şi condiţiile întreprinderii feroviare în cauză.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole