Noul brand de oraș al Reșiței, ”Flacără și Oxigen”, creat de Felix Tătaru, cel care a fost consultant în campaniile electorale ale foștilor președinți Traian Băsescu și Klaus Iohannis, a fost lansat marți de autoritățile locale. Identitatea orașului de pe malurile Bârzavei este construită pornind de la fostul său rol industrial (”flacără”) și ajungând la situația actuală, în care poluarea a fost redusă semnificativ (”oxigen”).
Un rol important în reducerea poluării din oraș a fost jucat de reintroducerea transportului pe șine, prin finalizarea proiectului de reluare a circulației tramvaielor. O lecție pentru Constanța și Brașov, care și ele au renunțat la tramvaie și acest mod de transport nu a mai fost reintrodus.
Tăierea panglicii de la intrarea principală în noua clădire de birouri a societății Transport Urban Reșița (TUR), unde se află și noul depou de tramvaie, a fost etapa finală a implementării proiectului de modernizare a transportului public local.
Primarul Reșiței, Ioan Popa, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, și consilierul prezidențial în cadrul Departamentului de Administrație și Politici Publice din cadrul Administrației Prezidențiale, Mihai Jurcă (fost city manager al municipiului Oradea), au dat startul evenimentului „Reșița – Oraș pentru oameni – Noul tramvai – Noul oraș“, la care au fost invitați să participe cei care au elaborat proiectele și le-au dus la bun sfârșit, reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare și ai autorităților publice locale din județ. Evenimentul a fost moderat de președintele Institutului pentru Orașe Vizionare, Felix Tătaru, cel care a coordonat elaborarea noului brand al Reșiței, „Flacără și Oxigen“, ale cărui elemente (logo și slogan) sunt deja prezente pe noile tramvaie și autobuze electrice.
Mesajul lui Ilie Bolojan
Consilierul prezidențial Mihai Jurcă a transmis un mesaj din partea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, în care acesta a subliniat faptul că o comunitate locală nu este dezvoltată de Primărie, ci de cetățenii și companiile ei, însă Primăria trebuie să creeze aceste condiții de dezvoltare. ”Transportul public reprezintă sistemul vascular al unui oraș”, se arată în mesajul lui Ilie Bolojan, care a mai subliniat faptul că un transport public performant susține competitivitatea în cadrul orașului și încrederea cetățenilor.
”Orice oraș civilizat, cu atât mai mult o reședință de județ, trebuie să aibă transport cu tramvaiul. Vă urez ca în viitorul apropiat să constatați că tramvaiele sunt mici și că este nevoie de altele mai mari”, a spus, la rândul lui, președintele CJ Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, care a punctat astfel faptul că deja tramvaiele sunt pline în Reșița, chiar și în afara orelor de vârf.
Directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, a subliniat faptul că ”orașul are nevoie de investiții, investițiile au nevoie de oameni, iar oamenii au nevoie de calitatea vieții”.
De la un tânăr entuziast la o multinațională cu experiență
Primarul Reșiței, Ioan Popa, a dezvăluit câteva din ”culisele” proiectului de reintroducere a transportului cu tramvaiele în oraș, pornind de la o întâlnire de acum șase-șapte ani cu un tânăr entuziast, Radu Andronie, patronul firmei de proiectare FIP.
Aceasta a fost apoi singura firmă care a ofertat la licitația lansată de Municipalitate pentru proiectarea traseului. Odată depășită această etapă, s-a trecut la o altă ”ligă”, în momentul în care Porr Construct a fost selectată drept constructorul infrastructurii de transport pe șine. Primarul Ioan Popa s-a referit la constructorul austriac folosind calificativul ”fantastic”. Tot primarul a amintit și de subcontractorii reșițeni ai Porr Construct, compania Electroechipament Industrial și de rolul acestora în ducerea proiectului la bun sfârșit.
”Acest proiect n-a fost un proiect ușor, ci mai degrabă destul de provocator. Este important că este un proiect de succes și că pentru noi este unul de referință. Pentru a respecta unele termene asumate prin contract am fost nevoiți să betonăm și la 2 noaptea”, a spus Emanuel Reitmaier, reprezentantul Porr Construct.
Adrian Revnic i-a premiat pe Ioan Popa și Laurențiu Stanciu

”Această investiție a transformat”, orașul, a spus Adrian Revnic, care a subliniat că omul sfințește locul – la Oradea Ilie Bolojan, iar la Reșița Ioan Popa.
„Flacără și Oxigen“, brand-ul creat de Felix Tătaru
Pilonii de brand, „Flacără și Oxigen“, pe fundamentul cărora se construiește noua identitate a Reșiței, sunt desprinși din istoria și cultura orașului, sunt recunoscuți de reșițeni și reprezintă embleme cu putere de atracție la nivel local, regional, național și internațional.
Noul brand semnifică faptul că acest oraș este deopotrivă un oraș cu trecut și un oraș de viitor. ”Vorbește deopotrivă despre ce a fost și ce va fi, cu focus pe oameni, iar ziua de astăzi cred că este importantă pentru că acestea nu sunt doar vorbe. De câțiva ani, administrația de la Reșița a lucrat cu fonduri europene astfel încât să fie primul oraș din România, după Revoluție, care lansează un tramvai modern“, a spus Felix Tătaru.
Evenimentul de la sediul TUR s-a încheiat cu prezența în hala societății de transport a 48 de elevi la Școala Generală 7 și la Liceul de Arte, care le-au înmânat participanților desene în care au ilustrat cum văd ei Reșița în viitor.
Noua linie de tramvai din Reșița, în cifre
Formată din patru proiecte integrate, investiția de 110 milioane de euro a reconfigurat axul principal al orașului, îmbunătățind nu doar infrastructura tramvaiului, ci și drumurile, trotuarele, pistele de biciclete și spațiile verzi adiacente. În plus, inițiativa a inclus și achiziționarea a 13 tramvaie bidirecționale cumpărate de Ministerul Dezvoltării de la compania turcească Durmazlar și 10 autobuze electrice. Tot marți, a fost inaugurat și noul pod de peste Bârzava și noul drum construite de Strabag.
Revenind la infrastructura de tramvai, linia de 8.300 de metri cale dublă și 1.727 de metri cale simplă în depou a fost construită de la zero, cu fonduri europene. Cupoanele de șină de 18 metri au fost aduse din Austria, iar schimbătoarele de cale au fost furnizate de compania bucureșteană Mari Vila Com.<
/div>
/div>
Noua linie de tramvai are 16 stații, care sunt dotate cu sisteme de informare a călătorilor și cu automate pentru procurarea și reîncărcarea titlurilor de călătorie. Stâlpii de susținere a catenarei au fost recuperați de la fosta linie de tramvai și reprezintă o mândrie locală, pentru că ei au fost produși la Reșița.
Dincolo de beneficiile aduse mobilității cetățenilor, aspectul bulevardului central din Reșița s-a îmbunătățit semnificativ, mai ales în zona în care șinele sunt înierbate și între ele se află foarte multă vegetație. La schimbarea la față a acestui bulevard a contribuit și proiectul de anvelopare termică a blocurilor care-l străjuiesc și care în urma acestei operațiuni și-a pierdut aspectul cenușiu, muncitoresc.
Doi ingineri de top de la Porr
În spatele proiectului se află doi ingineri de la Porr Construct. Primul este șeful de proiect Robin Grijdac, care a absolvit Facultatea de Construcții Civile la Timișoara. Pe durata studiilor a făcut practică la Porr și apoi s-a angajat la această societate de construcții, unde a lucrat ca inginer la proiecte de autostrăzi și la Aeroportul Târgu Mureș. Apoi, pentru el a venit marea provocare: primul proiect de transport pe șină, și anume tramvaiul din Reșița. S-a adaptat repede la noul tip de infrastructură, chiar dacă recunoaște că proiectele feroviare sunt mai complexe decât cele rutiere.
Al doilea este inginerul reșițean de căi ferate Marius Hidiș, care a lucrat la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA din 1986 până în 2022, când s-a pensionat. Apoi, a doua zi după ce a ieșit la pensie a început munca la Porr Construct.