duminică, octombrie 13, 2024
spot_img

Firma unui partener de afaceri cu ex-ministrul Vlădescu va monta sisteme anti-coliziune la Iași

Toate autobuzele din municipiul Iași vor avea sisteme anti-coliziune inteligente, acestea urmând să fie cumpărate de la firma „Xceza SRL”, deținută de un partener de afaceri cu fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu și cu fiul acestuia.
Proiectul a fost anunțat luni de către primarul Iașiului, Mihai Chirica, pe pagina sa de Facebook.
„Am semnat contractul de furnizare de sisteme de avertizare și asistență anti-coliziune pentru 140 de autobuze. Sistemele vor fi livrate de Xceza SRL București pentru o sumă de 5.168.800 lei fără TVA (6.150.872 lei cu TVA)”. Or, o firmă cu astfel de nume nu există, fiind vorba de Xsceza SRL din București. Primarul Iașiului nu a informat și cine va monta aceste sisteme pe autobuze sau dacă contractul va include și montajul.
Finanțarea este asigurată în cadrul unui contract cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C10 – Fondul Local.
„Prin aceeași sursă de finanțare, dar prin intermediul a patru contracte prin PNRR, vom achiziționa sisteme anti-coliziune și pentru 150 de tramvaie. Licitația organizată în acest scop are o prevedere bugetară de 18.460.125 lei fără TVA, iar până la termenul limită, săptămâna trecută, a atras o singură ofertă, depusă de concernul german Bosch (pentru tramvaie – n.red.)”, spune primarul.
Suma totală obținută prin PNRR pentru dotarea cu sisteme anti-coliziune digitalizate a 140 de autobuze și 150 de tramvaie este de 28.118.462,40 lei, cu TVA (5,69 milioane de euro).
Scopul sistemului anti-coliziune pentru autobuze și tramvaie este de a avertiza conducătorii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reușind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor, susține edilul Iașiului.
În mijloacele de transport vor fi instalate elemente de detecţie externe (camere video sau alt tip de echipament inteligent), controlate de „Inteligenţă Artificială”, care vor scana în timp real participanţii la trafic (alte autovehicule, motociclişti, biciclişti și pietoni). Astfel, sistemul va elimina o problemă în exploatarea mijloacelor de transport public, în sensul că va fi posibilă evitarea accidentării pietonilor și bicicliștilor care ajung în zona unghiurilor moarte. În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore pentru a ajuta conducătorii autobuzelor și tramvaielor să evite accidentul.
„Această investiție vine în completarea programului de modernizare a transportului public ieșean, pe care l-am susținut în cea mai mare parte cu fonduri europene. Tot prin intermediul PNRR vom achiziționa 18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri, 25 de autobuze electrice de 10 metri, iar prin Programul Operațional Regional (POR) avem 32 de tramvaie PESA și Bozankaya, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri și 24 de autobuze BMC de 10 metri. Astfel, grație fondurilor europene, prin POR și PNRR, Municipiul Iași va beneficia de 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro”, spune Chirica.

A cui e firma Xsceza București

Firma are ca unic acționar și administrator pe Gabriel Gheorghe Oprea care, după cum afirmă publicația Ziua de Constanța, este și acționar la Mărul de Aur SRL (pe lângă alte multe firme). În Mărul de Aur mai sunt acționari Sebastian Alexandru Vlădescu, fiul ministrului, dar și însuşi fostul ministru Vlădescu, după cum sugerează site-ul România Curată într-un articol de presă disponibil aici.

IN THE SPOTLIGHT

Ciclul universitar la Facultatea de Căi Ferate, Dumuri și Poduri a început cu „Bazele Carierei Inginerului CFDP”

Am putea spune că a devenit deja o tradiție pentru Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri să deschidă ciclul universitar cu „Bazele Carierei...

Ultimele Articole