Finlanda va liberaliza piata de transport feroviar de pasageri

La începutul lui 2020 monopolul operatorului de stat VR Group, din Finlanda, se va încheia odată cu deschiderea către competiție a pieței de transport feroviar de pasageri. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Transporturilor și Comunicației, Anne Berner și Ministrul Economiei, Mika Lintilä.

Potrivit strategiei Guvernului de la Helsinki, reforma în transportul feroviar ”se va efectua etapizat, într-un mod ordonat și ținând cont de principiile unei politici eficiente pentru partea de resurse umane”.

Liberalizarea pieței feroviare le va oferi autorităților locale, județene și regionale o mai mare influență asupra specificațiilor și achizițiilor contractelor de servicii publice, iar guvernul declară că provinciile vor fi implicate în procesul național de licitație ”chiar de la început”.

Strategia va aduce Finlanda în concordanță cu prevederile Pachetului IV Feroviar, emis de către Comisia Europeană. Serviciile de transport feroviar pasageri vor fi oferite pe bază de concesiune, prin semnarea unor contracte care specifică furnizarea de standarde minime de servicii.

Liberalizarea pieței feroviare va începe în sudul țării, iar procesul va funcționa în paralel cu licitarea competitivă a serviciilor feroviare suburbane aflate sub jurisdicția Transportului Regional Helsinki (HSL). Potrivit Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor, prima dintre aceste concesiuni va intra în vigoare la începutul anilor 2020, iar noul model de achiziții al contractelor de servicii publice va fi lansat în Finlanda până în iunie 2026.

Ministrul Economiei, Mika Lintilä a confirmat că departamentele de material rulant, mentenață și proprietate a activelor, aparținând Căilor Ferate Finlandeze vor fi împărțite în trei noi companii de stat iar această restructurare va fi finalizată ”cât mai curând posibil”.

 

Sursa foto: Siemens

Alte stiri