Finlanda a reactualizat costurile pentru linia de tramvai care va lega orasele Helsinki si Espoo

7 februarie 2019
Schita preliminara, Transtech

Se estimeaza ca linia de tramvai Raide-Jokeri, in lungime de 25 kilometri, se va ridica la un cost de 566 milioane euro, incluzand aici si 110 milioane de euro pentru achizitia a 29 tramvaie noi, precum si 69,5 milioane euro pentru construirea unui nou depou. Companiei Transtech, filiala a producatorului ceh de material rulant, Škoda Transportation, i-a fost atribuit contractul pentru livrarea de tramvaie Artic XL.

Daca finantarea necesara va fi aprobata de catre administratiile locale ale celor doua orase, constructia liniei va putea demara in iunie anul acesta. Potrivit estimarilor, linia ar putea fi operationala in 2024.

Formal, constructia a fost aprobata de catre cele doua municipalitati in noiembrie 2018.

Linia Raide-Jokeri va realiza conexiunea intre districtul Itäkeskus, din estul capitalei Helsinki si districtul Keilaniemi, din estul orasului Espoo.

Se vor construi 16 kilometri cale de rulare in Helsinki si 9 kilometri in Espoo, iar linia va fi

Utilitatea liniei este justificata prin faptul ca aceasta va inlocui linia 550, de autobuze. Astfel, poluarea s-ar reduce considerabil.

Un alt aspect important pentru care autoritatile sustin construirea liniei light rail este acela ca ea va fi utila in masura in care se estimeaza ca, pana in 2050, numarul de locuitori va creste la 2 milioane in zona Greater Helsinki.

Zilnic, 40.000 de pasageri utilizeaza aceasta linie. Se preconizeaza insa ca dupa punerea in circulatie a liniei light rail, dupa 2025, numarul zilnic de pasageri va fi de 90.000, ajungand la peste 100.000 de pasageri pana in 2040.