spot_img
luni, octombrie 3, 2022
spot_img

Posibilă finanțare BEI pentru calea ferată Arad-Sighișoara, în valoare de 745 milioane de euro

O posibilă finanțare BEI pentru calea ferată Arad-Sighișoara, în valoare de 745 milioane de euro, este în curs de aprobare.

finanțare BEI pentru calea ferată lucrări de cale ferată

Este vorba de modernizarea a 308 km de cale ferată dublă între Arad (pornind de la câțiva km la est de stația principală), la aproximativ 30 km est de frontiera româno-maghiară, și Sighișoara, pe linia care duce la București și apoi la Constanța (Rhine-Danube Trans-European Transport Network TEN-T Corridor).

Modernizarea liniei destinate atât pentru transportul de mărfuri, cât și pentru cel de pasageri va avea ca efect creșterea vitezei maxime de circulație la 160 km/oră pentru trenurile de călători și la 120 km/oră pentru cele de marfă. De asemenea, este prevăzută instalarea European Railway Traffic Management System (ERTMS), nivel 2.

Finanțare BEI pentru calea ferată Arad-Sighișoara, în stadiul de evaluare

Este de așteptat ca proiectul să îmbunătățească din punct de vedere calitativ serviciile feroviare regionale din nord-vestul României, precum și serviciile feroviare naționale și internaționale care utilizează secțiunea Arad-Sighișoara a coridorului, precizează BEI. Principalele îmbunătățiri vor fi reducerea timpilor de călătorie, reducerea costurilor de funcționare a materialului rulant, beneficii pentru mediu și siguranță. Proiectul va promova schimbul modal  de la transportul rutier și aerian la calea ferată și, prin urmare, va spori transportul durabil cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și, astfel, va atenua schimbările climatice în conformitate cu obiectivele UE. De asemenea, se așteaptă ca proiectul să îndeplinească cerințele de interoperabilitate pentru coridoarele TEN-T stabilite în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1315/2013 pe linia de cale ferată Arad-Sighișoara, parte a coridorului TEN-T care leagă Dresda de Constanța.

Propunerea de finanțare din partea Băncii Europene de Investiții, care se află în evaluare, este de 745 milioane de euro, din totalul de 3.019 milioane de euro al proiectului. Pe sectorul Arad-Sighișoara se lucrează de ani buni pe mai multe loturi, aflate în diferite faze de construcție. (A.B.)

Ultimele Articole