miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Lucian Bode o acuză pe Gabriela Firea că întârzie finalizarea Magistralei 5 de metrou

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a acuzat-o pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, că întârzie finalizarea Magistralei 5 de metrou.

finalizarea Magistralei 5 de metrou teste la metroul din Drumul Taberei metroul în starea de urgență distanțare socială în trenuri noul coronavirus Bode a mers cu metroul

Lucian Bode s-a arătat nemulțumit de STB, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, și a acuzat o întârziere cu privire la recepția lucrărilor la suprafață a Magistralei 5 de metrou în zona liniei tramvaiului 41. Într-un interviu la Digi 24, ministrul i-a cerut Gabrielei Firea să sprijine toate activitățile care să ducă la punerea în funcțiune a magistralei.

Bode a mai spus că a avut ”neplăcuta surpriză” ca din cei 25 de membri ai comisiei de recepție să lipsească reprezentantul Primăriei Capitalei. „Evident că putem (să facem investiția – n.red.), n-o să așteptăm noi după reprezentantul Primăriei. Eu am tratat această investiție ca pentru toți bucureștenii, nu ca pentru un partid politic sau altul. (…) Specialiștii spun că, în luna septembrie, noi putem să finalizăm toate aceste teste și în luna septembrie să avem posibilitatea să circulăm cu trenul pe cele 10 stații de pe Magistrala M5”, a afirmat ministrul Transporturilor.

El a precizat că directorul Metrorex și un secretar de stat vizitează zilnic șantierul de la metrou și s-a arătat nemulțumit de STB. ”Pentru a finaliza lucrările la suprafață în zona liniei de tramvai 41, avem nevoie ca STB să ne acorde o pauză, să suspende circulația. Inițial au spus că sunt de acord, iar când Metrorex a trimis un document în scris către STB, răspunsul a fost că în octombrie pot să realizeze această pauză, motivând că nu au suficiente autobuze pentru a înlocui tramvaiul 41. Știu ce trafic este, dar știți ce înseamnă octombrie? Sistemul de termoficare este deja în funcție, înseamnă că nu putem interveni pentru că suntem obligați să deviem o conductă. Asta înseamnă că vom finaliza lucrările la suprafață undeva în primăvara anului viitor”, a subliniat Lucian Bode.

Ministrul nu mai dă termene ferme pentru finalizarea Magistralei 5 de metrou

El a susținut că are de gând să poarte o discuție cât se poate de normală și de civilizată cu Gabriela Firea. „Fac un apel public să sprijine toate activitățile care să ducă la darea în trafic, cu călători, a magistralei de metrou M5”, a spus ministrul.

Lucian Bode a refuzat să mai dea termene clare pentru finalizarea investiției. ”Eu mă feresc să mai fac anunțuri pe seama Magistralei M5, din Drumul Taberei. În momentul când am preluat mandatul l-am considerat unul dintre cele mai importante proiecte de investiții din București. Preocupat fiind ca acest obiectiv să fie finalizat cât mai repede, după câteva săptămâni de analiză cu toate companiile implicate în cele trei contracte – de structură, finisaje și semnalizări – au ajuns la concluzia că 30 iunie este termenul pe care și-l pot asuma cu managementul companiei Metrorex. L-au asumat și nu l-au respectat”, a spus Bode.

Ministrul a spus că cele trei companii au venit cu tot felul de explicații. „Promitacii din noiembrie 2019 s-au transformat în explitaci. Explicau cum nu se poate, atunci (la vizita din 22 iunie, n.red.) au spus două lucruri: la centrala de ventilație de la Piața Moghioroș, una din cele șase centrale de pe magistrală, când au început lucrările au apărut probleme cu apele din infiltrații. Mi-au explicat că, dacă măresc ritmul, riscă să compromită și mai mult termenul de finalizare. Mai mult, am avut neșansa ca doi angajați care lucrau la respectiva centrală să fie depistați cu coronavirus și 64-65 de angajați au fost trimiși în izolare, două săptămâni”, a completat el.

Ultimele Articole