miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

Feroviarii români ies în stradă, la Chișinău și la București. Programul protestelor

Feroviarii români din stânga și din dreapta Prutului se pregătesc de proteste masive. Sindicaliștii de la Calea Ferată din Moldova vor ieși în stradă vineri, iar același lucru îl vor face săptămâna viitoare și cei de la CFR Călători.

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSF) va organiza vineri, 14 februarie, proteste în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova pentru a cere, în principal, o soluționare imediată a problemei restanțelor salariale. De asemenea, proteste vor fi organizate şi la nodurile feroviare din Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești, informează site-ul Politik.md.

Potrivit președintelui FSF, Ion Zaporojan, angajații din cele 31 de filiale ale întreprinderii Calea Ferată din Moldova (CFM) nu și-au primit salariile pentru lunile august 2024 – ianuarie 2025, acumulându-se restanțe de aproximativ 190 de milioane de lei moldovenești, echivalentul a aproximativ 48 de milioane de lei românești.

Revendicările Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, care urmează a fi înaintate la data de 14 februarie, sunt următoarele:

  1. Respectarea legislației în vigoare de către autoritățile statului, inclusiv în ceea ce privește salariații Î.S. Calea Ferată din Moldova;
  2. Implicarea Guvernului pentru achitarea urgentă a restanțelor salariale, precum și compensarea pierderilor cauzate de întârzierile salariale, conform legislației;
  3. Majorarea salariului minim în cadrul întreprinderii la 5.500 de lei (echivalentul a sub 1.400 lei românești), de la 3.500 de lei (890 de lei românești), cât este în prezent;

În cazul în care nu vor fi întreprinse măsuri urgente și esențiale întru salvarea și reabilitarea transportului feroviar al Republicii Moldova, majoritatea celor circa 4.850 de salariați vor fi nevoiți să recurgă la suspendarea contractului individual de muncă.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Feroviarii români ies în stradă la București

Și feroviarii din dreapta Prutului vor ieși în stradă. Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a anunțat la începutul lunii programul protestelor ceferiștilor de la CFR Călători.

Acesta este următorul: luni 17 februarie 2025, marți 18 februarie 2025, miercuri 19 februarie 2025, joi 20 februarie 2025 şi vineri 21 februarie 2025 vor avea loc manifestări publice de protest cu circa 150 de participanţi fiecare, între orele 9.30 – 11.30, în București, lângă parcul din fața Ministerului Transporturilor.

Manifestațiile se îndreaptă împotriva lipsei de respect pe care o manifestă conducerea SNTFC CFR Călători SA faţă de salariaţi, prin hotărârea de neplată a orelor suplimentare pe care nu le poate compensa legal și împotriva lipsei de respect pe care o manifestă conducerea operatorului faţă de călători, prin hotărârea de anulare a un sfert din trenuri.

Ceferiștii ies în stradă pentru a face Guvernul României, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, conducerea SNTFC CFR Călători SA și conducerea CNCF CFR SA să înţeleagă că ceferiştii care au avut grupe de muncă anterior și sunt încadrați la Siguranța Circulației doresc aplicarea de la 1 septembrle 2024 a prevederilor art. 28. (1) lit 1) din Legea nr. 360/2023, ţinând cont că respectarea acestei legi este jalon în PNRR. Alte nemulțumiri sunt legate de lipsa mare de personal la funcţiile de execuţie, de subcompensarea şi în anul 2025 a SNTFC CFR Călători de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Manifestaţiile se îndreaptă și împotriva funcţionării în forma actuală a SNTFC CFR Călători SA şi filiala sa SCRL Braşov SA. Sindicaliștii cer revenirea reparatorilor de locomotivă şi automotor de la SCRL ca angajaţi ai CFR Călători, pentru reviziile programate şi pentru reparaţille curente. SCRL Braşov SA ar urma să rămână ca societate reparatoare pentru pentru reviziile mari (RR, RG etc.). ”Manifestațiile se îndreaptă şi împotriva faptului că s-a investit de către statul român, după revoluţie şi până în prezent, prea puţin în infrastructura feroviară”.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole