spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Scrisoare deschisă către Igor Dodon. Feroviarii din Republica Moldova se plâng de salariile mici

Feroviarii din Republica Moldova au transmis o scrisoare deschisă către președintele Igor Dodon, în care se plâng de salariile mici, dar și de alte probleme cu care se confruntă CFM.

Feroviarii din Republica Moldova

”Stimate domnule președinte, prin prezenta, Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova intervine către dumneavoastră în speranța că persoanele responsabile, conducerea statului va acorda o atenție ramurii feroviare care, cu regret, începând cu anul 2015, a fost aruncată ca pradă Partidului Liberal, iar mai târziu Partidului Democrat din Moldova. Anume în perioada menționată, când în funcția de director general al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova a fost numit Vladimir Cebotari, au început problemele ce țin de achitarea salariului la întreprindere, a căror rezonanță persistă și în prezent”, se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarul acesteia, liderul sindical Ion Zaporojan, semnalează faptul că, în momentul de față, Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova se află într-o gravă criză economică, profesională și socială. Astfel, salariile angajaților din transportul feroviar nu au mai fost majorate din 2014.

”Ca urmare a salariilor mizere, în această perioadă s-au produs demisii în masă și în primul rând au demisionat mulți specialiști de înaltă calificare. La momentul actual, întreprinderea duce lipsă de specialiști și nu poate găsi cadre calificate în domeniu, cu atât mai mult, specialiști tineri”, se menționează în document.

Feroviarii din Republica Moldova se plâng de opacitatea administrației

Zaporojan continuă, arătând că, sub pretextul restructurării sectorului feroviar, se întreprind acțiuni care în viitorul apropiat vor conduce la distrugerea completă a transportului feroviar din Moldova. Pe de altă parte, la CFM nu sunt respectate cerințele privind securitatea și sănătatea în muncă, se încalcă regimul de muncă și odihnă al salariaților, activitatea cărora ține de siguranța circulației trenurilor, crește numărul cazurilor de traumatism în producție, iar administrația, din lipsă de profesionalism, nu acordă atenția cuvenită acestor probleme, spune liderul sindical.

”Toate încercările întreprinse de sindi­cat în vederea soluționării problemelor, folosind metodele prevăzute de legislația R. Moldova, și anume prin negocieri în cadrul parteneriatului social, nu s-au soldat cu succes, deoarece Administrația ÎS Calea Ferată din Moldova nu este interesată de normalizarea activității întreprinderii. Potrivit rezultatelor muncii conducerii de vârf a ramurii, rămâi cu impresia că aceasta duce în mod deliberat ÎS Calea Ferată din Moldova la colaps și faliment. Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova este ferm convinsă că, în cazul în care nu vor fi întreprinse de urgență măsuri radicale pentru salvarea transportului feroviar al Moldovei la nivel de Guvern, prin aprobarea unui program guvernamental special de salvare și reabilitare, statul va pierde un sector important al economiei naționale, iar aproximativ șapte mii de salariați ai ramurii vor rămâne fără locuri de muncă”, se încheie scrisoarea deschisă adresată lui Igor Dodon.

Ultimele Articole