Prima generație de femei mecanic de locomotivă, formată și angajată de Grup Feroviar Român

24 aprilie 2019

Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român a format și ulterior angajat prima sa generație de femei mecanic de locomotivă, opt la număr.

femei mecanic de locomotivă

GFR a lansat, în martie 2017, programul “Femei mecanic de locomotivă: șanse egale în profesii feroviare”. Obiectivul imediat a fost unul pragmatic, extinderea bazinului de forță de muncă eligibilă și calificată, pentru operațiunile sale în creștere la nivel național. Programul, primul de acest fel din România, a provocat preconcepții, promovând egalitatea de șanse într-o industrie tradiționalistă, dominată de bărbați, informează wall-street.ro.

Din cele 36 de locuri puse la dispoziție de către C.E.N.A.F.E.R., instituția specializată în formarea angajaților din industria feroviară, s-au înscris doar opt femei. Acestea au fost încadrate într-o clasă mixtă, alături de 25 de bărbați.

Generația de femei mecanic de locomotivă a susținut examenul de absolvire

La sfârșitul a șase luni de teorie și trei luni de practică, doamnele au obținut rezultate care le-au plasat în fruntea clasei.

“Încă din timpul școlii, fiind în stagiile de practică, au stârnit curiozitatea tuturor, mulți văzând în acest inedit un eșec. Însă dorință doamnelor de a învață meseria de mecanic de locomotivă i-a convins pe cei pesimiști să-și schimbe părerea”, a declarat instructorul de tracțiune Adrian Radu.

În ianuarie 2019, întreaga clasă a susținut examenul de absolvire, iar doamnele au obținut rezultate foarte bune, fiind ulterior angajate de Grup Feroviar Român. Recent, acestea au fost promovate la funcția de mecanic ajutor de locomotivă.