sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

FCC câștigă la Consiliul Contestațiilor în disputa pentru metroul 1 Mai-Tokyo (Băneasa)

Acțiunea firmei spaniole FCC împotriva desemnării drept câștigătoare a ofertei firmei turce Alsim Alarko, la licitația de construire a metroului 1Mai – Băneasa de către Metrorex, a fost acceptată luni de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Potrivit deciziei publicate de CNSC, se admite contestația FCC și se dispune remedierea. Totodată, CNSC a „respins pe fond” contestația rușilor de la Esta Construction (cu acționar turc), dar și pe cea a turcilor de la Alsim Alarko, desemnați câștigători.

Licitația ia o turnură mai complicată. Metrorex este obligată să reia procesul de desemnare a câștigătorului (desemnat inițial Alsim Alarko) după care, cel mai probabil, vor urma alte contestații. Decizia de luni a CNSC va fi foarte probabil atacată la Curtea de Apel de către participanții nemulțumiți din licitație.Care au fost nemulțumirile

Alsim Alarko susține că FCC Construccion ar fi copiat sute de pagini dintr-un document la care doar spaniolii ar fi avut acces, ce avea ca autor chiar compania de transport cu metroul Metrorex. Contestația a fost depusă la finele lunii august deoarece de-abia atunci Metrorex a oferit acces la părțile neconfidențiale din ofertele participanților. Un expert tehnic ar fi zis despre oferta FCC că ar fi prezentat o ofertă ce reprezintă „opera altor experți”.

Cât privește ofertele Esta și FCC, turcii solicitau să se constate și inadmisibilitatea acestora căci, pretindeau ei, ar fi înregistrate nereguli pe partea de prețuri, cum ar fi necotarea unor capitole de lucrări sau servicii.

FCC și Esta au depus și acestea contestații

Companiile Esta Construction și FCC Construccion au depus în vară contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), după ce Metrorex i-a desemnat pe turcii de la Alarko câștigători ai licitației pentru construirea secțiunii 1 Mai – Tokyo/Băneasa a Magistralei 6 de metrou. Cele două contestații au fost secretizate. Autorii au acuzat modificări ale punctajelor în cursul procedurii și măsuri de natură subiectivă luate de comisia de licitație a Metrorex privind ofertele.

Ultimele Articole