sâmbătă, iunie 3, 2023
spot_img

Fără un nou CCM în 2020. Sindicatele vor semna doar act adițional cu CFR SA

Angajații din sectorul feroviar ar putea să nu beneficieze deocamdată de noi prevederi favorabile lor într-un nou Contract Colectiv de Muncă, blocat ca urmare a faptului că ne găsim în stare de alertă. Pe rol există însă un act adițional negociat cu conducerea CFR SA.

licitație pentru întreținere și reparații licitație pentru înlocuirea unui macaz licitații feroviare Proiectele feroviare din Moldova ridicare restricții de viteză licitație a CFR Călători
FOTO cu rol pur ilustrativ

Potrivit legislației în vigoare, negocierile privitoare la un nou CCM nu pot avea loc pe durata stării de urgență sau de alertă. Trei sindicate din sectorul feroviar anume Drum de Fier, Mișcare Comercial Vagoane și Sindicatul Tehnic au fost invitate la discuții de către conducerea CFR SA pentru semnarea unor acte adiționale la actualul CCM.

Nu este clar dacă actele adiționale permit modificări substanțiale ale condițiilor convenite în CCM, cum ar fi majorări salariale. Contactat de către Club feroviar, Grigore Mare, șeful sindicatului Mișcare Comercial a refuzat detalii privind discuțiile, invocând faptul că acestea sunt în curs. El spune însă că este „normal” să se discute și aspectul salarial.

Pe formuri angajații se plâng de înghețarea salariilor în acest an în condițiile unei inflații semnificative. „Suntem curioși să vedem propunerile reprezentanților sindicali, având în vedere faptul că salariile nu s-au mai modificat (crescut) de mai bine de un an, în timp ce prețurile… au luat-o razna, la fel și puterea de cumpărare a majorității ceferiștilor (dar, în sens invers)”, spune un sindicalist de la Iași.  (D.C.)

 

 

Ultimele Articole