spot_img
duminică, octombrie 2, 2022
spot_img

Fără mască la metrou. Metrorex a sesizat firma de pază, al cărei agent nu și-a făcut treaba

Metrorex a sesizat firma de pază al cărei agent nu a patrulat prin trenul de pe Magistrala 1 în care erau mai mulți călători fără mască la metrou. Incidentul s-a produs marți seara și a fost semnalat conducerii Metrorex de către reporterul Club Feroviar.

Fără a generaliza, indolența multor angajați ai firmelor de pază care au contract cu Metrorex pentru a patrula în trenuri, în scopul menținerii ordinii și al respectării legii, inclusiv respectarea măsurilor de protecție sanitară, nu mai este de mult un secret pentru cei care călătoresc cu metroul bucureștean.

Puține sunt cazurile în care agenții de pază chiar patrulează prin trenuri și își fac treaba. De cele mai multe ori stau într-un singur vagon și se joacă pe telefonul mobil. Un astfel de caz a fost semnalat de subsemnatul marți seara, într-un tren de pe Magistrala 1, Dristor 2-Pantelimon, în care mai multe persoane nu purtau mască de protecție.

Fără mască la metrou. Agentul de pază nu a patrulat prin tren

În vremea în care trenul de metrou a parcurs 11 stații (de la Basarab la Titan), agentul firmei de pază Civis a stat nemișcat în penultimul vagon al trenului, urmărind ceva pe telefonul mobil.

Dacă ar fi patrulat prin tren, ar fi putut să-i apostrofeze pe cei care nu respectau legislația în vigoare referitoare la normele de protecție sanitară, în speță faptul că erau obligați să poarte măști.Metrorex s-a sesizat din oficiu și a notificat firma de pază

Dincolo de faptul că postarea subsemnatului a atras o avalanșă de injurii din partea celor care îndeamnă cetățenii la nerespectarea legii (care sunt imposibil de reprodus și nici nu-și au locul în acest articol), conducerea Metrorex s-a sesizat din oficiu.

„Metrorex face tot ceea ce este posibil pentru prevenția și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. Măsura obligativității purtării măștii de protecție a fost instituită odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, prin Hotărârea nr 24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2. Fiecare cetățean are obligația respectării măsurilor impuse, inclusiv a purtării măștii de protecție în mijloacele de transport public, nerespectarea acestora conducând la sancționarea contravențională de către organele de ordine publică, în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, se arată în răspunsul societății de transport subteran din Capitală la solicitarea Club Feroviar.

Numai că nu de fiecare dată lucrurile se desfășoară așa cum ar fi normal într-un stat de drept. „Din nefericire, în urma măsurilor de relaxare a restricțiilor, mulți călători tind spre nepurtarea măștii sau purtarea necorespunzătoare a acesteia. Odată trecuți de filtrul de control de la turnicheți, sau urcați în tren, își dau jos masca de protecție. Pe de altă parte, comportamentul călătorilor în mijloacele de transport în comun trebuie să se supună și regulilor de politețe și responsabilitate civică”, mai precizează oficialii Metrorex.

Aceștia confirmă faptul că agenții de pază au obligația de a patrula prin trenuri și de a le atrage atenția călătorilor care nu respectă legea: „Agenții de pază au obligativitatea de a verifica purtarea corectă a măștilor de protecție și de a atenționa călătorii atunci când este cazul”. Oficialii societății de transport manționează faptul că, în vederea luării măsurilor care se impun și a reinstruirii tuturor agenților, au trimis firmei de pază sesizarea.

Sancțiunile contravenționale pot fi aplicate doar de Jandarmerie sau Poliția Metrou

Tot ei punctează însă că sancționarea contravențională a celor care nu respectă regulile de prevenție se face doar de către organele de ordine publică – Jandarmeria și/sau Poliția Metrou. „De asemenea, călătorilor li se solicită permanent, prin instalația de sonorizare a stațiilor, păstrarea distanței sociale și purtarea măștilor de protecție. Aceleași informații se regăsesc la infochioșcuri, pe afișele din trenuri și pe site-ul oficial al Metrorex. Siguranța călătorilor rămâne principalul nostru obiectiv și vă asigurăm, pe această cale, că ne adaptăm reglementărilor autorităților din domeniu. În această situație fără precedent, echipa Metrorex depune toate eforturile pentru siguranța și confortul dumneavoastră, însă pentru a reuși este nevoie de bunul simț civic cultivat al fiecărui cetățean în parte!”, se arată în finalul răspunsului Metrorex la solicitarea Club Feroviar.

Licitație pentru servicii de pază, atribuită după trei ani

Ultima licitație pentru servicii de pază a fost lanstă de Metrorex pe 23 august 2018, iar atribuirea contractului a fost făcută pe 5 iunie 2021, după aproape trei ani.

Este vorba de licitația cu titlul ”Servicii de pază – acord cadru pe 4 ani”, cu o valoare totală estimată de 187.150.656 lei, echivalentul a aproximativ 38 de milioane de euro.

Ultimele Articole