Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat falimentul CFR IRLU, filială a CFR Marfă cu aproximativ 900 de angajați, iar cererea va fi depusă azi la tribunal. Conform procedurii, în termen de cinci zile de la înregistrarea ei sechestrul pe conturi se va debloca și vor putea fi plătite salariile angajaților pentru munca prestată în luna ianuarie.
Club Feroviar a intrat în posesia unor documente semnate de directorul general al CFR IRLU, Carmen Popescu, prin care solicita convocarea AGA a societății pentru data de luni, pe ordinea de zi fiind intrarea în procedură de faliment a societății. ”Formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii falimentului în conformitate cu art. 65 din Legea nr. 85/2014 privind <Procedurile de prevenire a insolvenţei si de insolvență> cu modificările și completările ulterioare și dizolvarea societății CFR IRLU SA în conformitate cu prevederile Actului constitutiv (…)”, se arată în documentul menționat. Tot aici se solicită desemnarea Ressolve IPURL ca lichidator judiciar care să gestioneze procedura de faliment.
Datorii de 35 de milioane de euro la stat
Filiala CFR marfă are obligații fiscale în valoare totală de 174.194.236 lei (echivalentul a 35 de milioane de euro), defalcate după cum urmează:
- Bugetul de Stat cu suma de 53.623.473 lei
- Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. cu surna dc 82.018. l 75 lei
- Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) cu suma de 36.916.954 lei
- Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj cu suma de 1.635.634 lei.
Conducerea CFR IRLU a cerut ANAF eșalonarea la plată a sumei de 67.292.732 lei, eșalonare obținută la data de 28 iulie 2022 pentru o perioadă de șapte ani. Totodată, au fost emise decizii de amânare la plată a dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor în sumă de 53.674.631 lei și decizii de amânare la plată a obligațiilor principale în sumă de 26.602.762 lei.
Obligațiile curente au fost achitate până în luna mai 2024 (aferente lunii aprilie 2024), iar cele aferente lunilor mai-iunie 2024 (cu plata în lunile iunie-iulie 2024) au făcut obiectul unui alt plan de restructurare a obligațiilor bugetare.
Nu s-au mai plătit banii la ANAF, urmează falimentul CFR IRLU
”Începând cu luna iunie 2024 obligațiile curente (aferente lunii mai 2024) nu au mai putut fi achitate și nici obligația la Bugetul de Stat, conform OG nr.6/2019”, se arată în documentul citat. În aceste condiții, oficialii ANAF au adus la cunoștință că înlesnirile la plata datoriilor și-au pierdut valabilitatea, la fel și cele care vizau dobânzile și penalitățile. Conducerea CFR IRLU a cerut ANAF suspendarea totală a executării silite prin poprire pentru o perioadă de șase luni, însă resposabilii Fiscului au respins această cerere, printr-o adresă din data de 12 decembrie 2024.
CFR IRLU a fost în insolvență timp de șase ani. Solicitarea deschiderii procedurii de reorganizare a societății a fost înregistrată pe 20 august 2014, iar instanţa a aprobat cererea debitorului în același an, pe 3 septembrie. Apoi, în iulie iulie 2020, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar, societatea a scăpat de insolvență, însă nu a reușit să scape de datorii.
Din acest motiv, acum nu se mai poate cere în instanță insolvența CFR IRLU, ci doar falimentul CFR IRLU.
Activele sunt ale CFR Marfă, deci nu vor fi scoase la mezat
Primul pas procedural a fost făcut, prin aprobarea procedurii de către Adunarea Generală a Acționarilor, care a a avut loc luni, 10 februarie, după cum ne-a declarat directorul general al CFR Marfă, Daniel Apostolache.
”Lucrurile sunt într-un traseu foarte bine stabilit. Azi se va depune cererea la tribunal. După ieșirea din insolvență, în anul 2020, au rămas datorii istorice în valoare de aproximativ 135 de milioane de lei. Apoi, pe fondul scăderii transportului feroviar de marfă, datoriile reeșalonate nu au mai putut fi plătite. Pentru 2025, avem doar 19 locomotive scadente la reparațiile mari, care vor fi trimise la CFR IRLU. Și operatorii privați trimit mai puține locomotive la reparații – doar opt în acest an. Or, activitatea societății era dimensionată pentru un volum de reparații de 40 de locomotive pe an”, a spus Apostolache.
El a precizat că peste 90% din activele CFR IRLU nu aparțin societății, ci sunt închiriate de la CFR Marfă, deci nu vor fi vizate de sechestru și de o eventuală scoatere a lor la vânzare pentru recuperarea datoriilor restante.
Se vor plăti salariile restante, dar vor urma concedieri
Potrivit directorului general al CFR Marfă, în momentul de față angajații CFR IRLU mai au de primit doar salariile pe luna ianuarie.
”Potrivit legii, în maximum cinci zile de la declararea falimentului se va ridica sechestrul de pe conturi și se vor plăti și salariile aferente lunii ianuarie, iar activitatea IRLU va continua în mod normal. Cea mai valoroasă resursă a CFR IRLU este resursa umană și voi face în așa fel încât să fie respectată atât legea, cât și oamenii”, a mai spus Daniel Apostolache.
El nu a ascuns însă faptul că va urma aplicarea unui plan de reducere a cheltuielilor care va cuprinde și disponibilizarea unui anumit număr de angajați, pe care nu l-a precizat. Unii dintre salariații CFR IRLU vor fi preluați de nou înființata societate Carpatica Feroviar.
Potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finanțelor, CFR IRLU are un număr de 981 de salariați. Potrivit lui Apostolache, însă, cifra este ceva mai mică, de aproximativ 870 de angajați.