vineri, martie 29, 2024
spot_img

Rareș Bogdan plânge de mila minerilor, dar prietenul său Călin Mitică cere falimentul CEH

În vreme ce prietenul său, Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, plânge de mila minerilor din Valea Jiului, Călin Mitică, patronul Remarul 16 Februarie, cere falimentul CEH. Procedura în instanță a fost introdusă în condițiile în care în tabelul  creditorilor societatea clujeană de reparații material rulant figurează cu o sumă modică – puțin peste 10% din șpaga pe care procurorii susțin că omul de afaceri a dat-o unui director din cadrul CFR Călători.

Adrian Bărbulescu

falimentul CEH

Protestul minerilor din Valea Jiului, cauzat de întârzierea salariilor cu câteva zile, a fost capul de afiș al agendei publice din ultimele zile. Speriați de o posibilă nouă mineriadă, guvernanții au cedat în fața ortacilor și au alocat bani pentru acoperarirea restanțelor din Fondul de garantare pentru plata restanțelor salariale.

Ședință de Guvern convocată special pentru mineri

falimentul CEH Statutul personalului feroviar licitațiile ARF Ordonanța pe achizițiile publice exproprierile pe Apața-Cața Guvernul a adoptat bugetul CFR SA întâlnire Ludovic Orban-patronatele din transporturi bugetele societăților feroviare contractele de servicii publice bugetul CFR Călători rectificat Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare rectificare bugetară exproprieri pentru calea ferată banii de la Strabag Departamentul pentru infrastructurăDe altfel, luni seară a fost convocată o ședință de Guvern care a avut pe ordinea de zi un singur punct: Hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1850/2006, potrivit comunicării oficiale a Palatului Victoria.

CITEȘTE și Salariile minerilor, mai importante pentru Guvern decât cele ale ceferiștilor

Astfel, salariile angajaților Complexului Energetic Hunedoara vor fi plătite, în următoarele trei luni, din Fondul de Garantare. Numai că acest cadou se poate transforma într-un măr otrăvit, dacă citim cu atenție textul actului normativ: ”În cazul în care angajatorii aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 17 nu restituie de bunăvoie sumele suportate din Fondul de Garantare, agenţiile teritoriale vor proceda la acţiuni de executare silită”.

Falimentul CEH, cerut în instanță de Remarul 16 Februarie

majorările de capital la CFR Călători consilier la Ministerul TransporturilorȘi nu este singura amenințare privind funcționarea pe viitor a Complexului Energetic Hunedoara, ai cărui angajați sunt minerii protestatari.

Ea este pusă sub semnul întrebării și de o cerere de intrare în faliment introdusă pe cale judecătorească de Remarul 16 Februarie Clu-Napoca, întreprindere de reparații material rulant deținută de omul de afaceri Călin Mitică. ”Remarul 16 Februarie SA a solicitat intrarea în faliment a CEH SA pentru o creanță curentă (născută în perioada de observație/insolvență) restantă de 836.092,11 lei. Cererea de faliment formulată de Remarul 16 Februarie SA este înregistrată în dosarul de insolvență nr. 5075/97/2016 și are termen de judecată la data de 27.05.2021”, a declarat pentru Club Feroviar Sanda Năstase, asociat coordonator al SPRL Expert Insolvență, societatea care gestinează dosarul de insolvență al CEH.

Ea a ținut să precizeze că în cadrul procedurii de insolvență, creanțele sunt tratate diferit din punct de vedere juridic, în funcție de data nașterii lor: anterior datei deschiderii procedurii-creanțe care se înscriu în tabelul de creanțe și ulterior-creanțe curente, pe care societatea are obligația să le achite cu prioritate, la scadențele din contracte.

În ceea ce privește creanța înscrisă în tabelul creditorilor, suma este mult mai mică decât cea pentru care s-a cerut falimentul CEH. ”Remarul 16 Februarie SA este înregistrată în tabelul preliminar de creanțe cu suma de 42.463,05 lei, reprezentând 0,0007% din totalul creanțelor”, a precizat Sanda Năstase.

Dosarul făcut de DNA pentru mita dată de Călin Mitică la CFR Călători

subvențiile pentru transport rastel de biciclete în fiecare gară datoria CFR Călători către CFR SA CFR Călători vrea credite bancare licitație pentru transportul banilor ajutor de stat pentru operatorii feroviari Dosarul Mită la CFR CFR Călători vrea credite bancare licitație pentru transportul banilor CFR Călători vrea credite bancare Bugetul CFR Călători pe 2019Suma reprezintă puțin peste 10% din șpaga pe care procurorii anticorupție susțin că omul de afaceri Călin Mitică i-a dat-o unui director din cadrul CFR Călători pentru a obține un contract bănos.

”În perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranşe succesive, a sumei totale de 414.392 lei către Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director la Direcţia tracţiune în cadrul CFR Călători SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale companiei Remarul 16 Februarie SA, astfel încât să obţină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro <Săgeata Albastră>, în valoare maximă de 220.990.260 lei şi Revizie tip R8 la automotoarele Desiro <Săgeata Albastră> (ambele contracte fiind atribuite de CFR Călători)”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Rareș Bogdan dă dovadă de politicianism dus la extrem

Legătura de prietenie dintre patronul Remarul 16 Februarie, Călin Mitică, cel care a cerut falimentul CEH, și eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, nu mai este un secret pentru nimeni. În aceste condiții, declarațiile primului referitoare la situația minerilor din Valea Jiului nu denotă altceva decât politicianism dus la extrem.

În cadrul recentei ședințe a Biroului Executiv al PNL s-a discutat despre protestele minerilor din Valea Jiului și mai mulți liberali l-au luat la rost pe ministrul Energiei, Virgil Popescu. Potrivit site-ului Stiripesurse.ro, cel mai vocal a fost Rareș Bogdan, care i-a reproșat ministrului că ”nu te-ai deranjat să te duci să discuți cu oamenii, să detensionezi situația”.

Însă luările de poziție ale prim-vicepreşedintelui PNL nu au fost numai în spatele ușilor închise, la ședințele de partid, ci și în spațiul public. El a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie de la protestul ortacilor cu un copil care are scris pe o pancartă următorul mesaj: ”Hoților. Dați salariul la tati că am nevoi!”. ”Semnal de alarmă. Pancarta care ne obligă! Toți cei conectați la rețelele de interese din jurul marilor companii din minerit trebuie îndepărtați și trasi la răspundere. Fără clientelism politic si fără management clientelar în CNLO, CNH și celelalte Companii ale statului român. Performanță și Profesionalism. Fără proști sau hoți în poziții de management”, a comentat Rareș Bogdan pe rețeaua de socializare.

Alte comentarii sunt de prisos, în condițiile în care presa a scris în nenumărate rânduri despre faptul că CEH este căpușată de grupuri de interese din jurul unor politicieni de la PSD, dar și de la PNL.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole