spot_img
joi, martie 30, 2023
spot_img

Facilități pentru nevăzători la metrou. Sunt bani europeni, dar licitația a fost anulată

În perioada următoare vor fi puse în practică facilități pentru nevăzători la metrou, după ce s-a semnat un contract în acest sens în valoare de aproape cinci milioane de euro.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de organism intermediar pentru transport, și Metrorex SA, în calitate de beneficiar, au semnat contractul de finanțare aferent proiectului „Accesibilizarea stațiilor de metrou în funcțiune pentru persoanele cu deficiențe de vedere”, a anunțat miercuri societatea de transport subteran din Capitală.

Proiectul are ca obiectiv accesibilizarea stațiilor de metrou pentru utilizatorii transportului în comun cu metroul care au deficiențe de vedere, cu scopul de a le facilita deplasarea în interiorul stațiilor de metrou.Facilități pentru nevăzători la metrou. Benzi speciale și panouri informative în Braille

Astfel, prin implementarea proiectului, vor fi montate benzi speciale din dale ceramice și elemente din oțel inoxidabil pentru direcționarea persoanelor cu deficiențe de vedere, precum și panouri informative de ghidaj în Braille care să le ofere acestora informații cu privire la stația în care se află, harta metroului etc.

Valoarea contractul de finanțare este de 24.128.276,69 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 20.303.130 lei, iar 17.257.660,50 lei constituie finanțare nerambursabilă acordată din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare, valoare echivalentă cu 85% din valoarea totală eligibilă aprobată.

Avantajul social al implementării proiectului îl reprezintă asigurarea accesului și a utilizării metroului pentru persoanele cu deficiențe de vedere în condiții optime de siguranță și confort. De asemenea, prin implementarea rutelor ghidate pentru persoanele cu deficiențe de vedere se va putea crește și viteza pietonală de deplasare, ceea ce va duce la creșterea gradului de confort pentru publicul țintă și promovarea transportului cu metroul. Totodată, metroul asigură și degrevarea traficului rutier și reducerea emisiilor poluante din regiune.

Licitația pentru supervizare a fost anulată

În momentul de față există finanțare europeană, așa cum am văzut, numai că licitația lansată de Metrorex pentru supervizarea proiectului a fost anulată a doua oară, pe data de 15 decembrie 2021, așa cum se precizează în sistemul electronic de achiziții publice.

Este vorba de anunțul de licitație cu titlul „Servicii de consultanță, supervizare lucrări și asistență tehnică pentru obiectivul de investiții <Accesibilizarea stațiilor de metrou în funcțiune pentru persoanele cu deficiențe de vedere>”, în valoare de 231.302 lei, lansată de Metrorex prima oară pe 28 octombrie și a doua oară pe 25 noiembrie 2021.

 

Ultimele Articole