Club Feroviar face azi la ora 13,00, la Băneasa Shopping City, împreună cu președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, reconstituirea întâlnirii Traian Preoteasa-Călin Mitică de marți seara. De asemenea, în continuare vă prezentăm mai multe motive pentru care șeful operatorului feroviar de stat ar fi trebuit să-l evite pe patronul Transferoviar Călători și al Remarul 16 Februarie.
UPDATE. Nici Traian Preoteasa, nici Călin Mitică nu au venit la reconstituire, așa că vă arătăm noi pe unde au fugit cei doi. Filmarea este făcută pe ascuns, pentru că nu am fost lăsați să filmăm în mod oficial. Ulterior am aflat că directorul general al CFR Călători a depus o cerere de concediu azi la ora 7,30. După care și-a închis telefonul.
Reconstituirea va avea loc pentru a demonstra lipsa integrității celor implicați, care poate pune în pericol printr-o eventuală manipulare a licitațiilor privind investițiile din sectorul feroviar, derulate prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență al României aprobat de Consiliul UE).
Îi invităm pe această cale să partcipe pe domnii Preoteasa și Călin, pentru a li se acorda dreptul la replică. Jurnaliștii însoțiți de personal tehnic (cameramani, sunetiști etc.) sunt rugați sa ajungă cu cel puțin 15 minute înainte de începerea evenimentului. Pentru mai multe detalii și informații puteți apela numărul de telefon 0722 555 571.
Întâlnirea de taină Traian Preoteasa-Călin Mitică de la care cei doi au luat-o la sănătoasa
Publicația noastră a relatat ieri o întâmplare demnă de filmele americane cu gangsteri. Totul însă s-a petrecut nu în Chicago în anii ’30 ai secolului trecut, ci în 2023 la Mall Băneasa.
Traian Preoteasa și Călin Mitică au fost surprinși în flagrant marți seara, la o întâlnire de taină pe care o aveau la Băneasa Shopping City. Atunci când au fost ”deconspirați”, cei doi au luat-o la fugă – patronul Transferoviar Călători pe scări, iar șeful CFR Călători pe ieșirea de urgență, declanșând alarmele în tot mall-ul.
Club Feroviar vă prezintă în continuare mai multe motive pentru care directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, ar fi trebuit să-l evite, în orice circumstanțe, pe patronul Transferofiar Grup, Călin Mitică.
Automotoarele cu azbest
În 2013, CFR Călători a depus o plângere penală împotriva societății Remarul 16 Februarie, prin care cerea recuperarea unui prejudiciu de peste 87 de milioane de lei. Aceasta după ce s-a descoperit că în pereții și podeaua a 34 de vagoane achiziționate de la Remarul, companie deținută de omul de afaceri Călin Mitică, se găsește azbest, substanță cancerigenă, interzisă în Uniunea Europeană și în România.
CFR Călători a achiziționat vagoanele în ianuarie 2007, dată la care folosirea azbestului și a produselor care conțin azbest era deja interzisă, fără să știe ce se află în pereții acestora și le-a introdus în circulație. Astfel, nu doar angajații companiei au fost expuși riscului de a se îmbolnăvi, ci și miile de călători care au circulat în acei șapte ani.
Azbestul a fost descoperit abia în momentul în care vehiculele au fost trimise pentru reparații. Azbestul – substanță care poate provoca oricând cancer – a fost interzisă la 1 ianuarie 2007, astfel că vânzarea vagoanelor în a căror componență se află azbest sau produse care conțin azbest constituie o încălcare a legii.
Prejudiciul nu a fost recuperat nici acum.
Săgețile sechestrate la Remarul 16 Februarie
În altă ordine de idei, Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca, reparator de material rulant deținut de Călin Mitică, ține sechestrate de cinci ani șase automotoare ale CFR Călători.
Această stare de fapt este consemnată inclusiv de un Raport de Control la CFR Călători, dat publicității la finele lunii aprilie 2020 de Corpul de Control al Prim-Ministrului, în care se calculau și pierderile suferite de operatorul feroviar de stat, după cum a scris Club Feroviar. Cele șase automotoare sunt și acum în curtea societății Remarul 16 Februarie, iar cei care s-au perindat pe la conducerea CFR Călători, inclusiv Traian Preoteasa, nu au făcut plângere penală, ci s-au mulțumit să intenteze un proces civil care, evident, trenează.
Repararea de locomotive și vagoane prin PNRR, pusă în pericol
Totodată, în prezent se derulează programul de modernizare a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 de locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 de vagoane de călători.
Licitațiile sunt în curs, banii sunt asigurați din PNRR, iar Călin Mitică deține un reparator de material rulant care poate participa la licitație. Or, o astfel de imixtiune poate pune în pericol întreg proiectul derulat cu bani europeni.
Subvenția luată de la CFR Călători și dată la TFC
În ultimii ani, o parte din subvenția (compensația) CFR Călători a fost realocată către alți operatori, principalul câștigător fiind Transferoviar Călători.
Este de menționat în acest sens un Ordin al ministrului Transporturilor din 2021 privind actele adiționale la contractul de servicii al operatorilor, care prevede în cazul CFR Călători o subvenție de 1,015 miliarde de lei, cu 180 de milioane de lei mai puțin decât în anul precedent (1,195 miliarde de lei). În schimb, compensația alocată TFC a crescut. Trebuie menționat faptul că la acea vreme președintele Autorității pentru Reformă Feroviară era Gigi Gavrilă, acum angajat al lui Călin Mitică.
Trenurile de Aeroport, luate de la CFR Călători și făcute cadou TFC
Anul trecut, Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), organism aflat în coordonarea Consiliului Concurenței, a făcut un ”cadou” operatorului privat Transferoviar Călători, în dauna celui de stat CFR Călători, pe calea ferată Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă.
Concret, 12 trenuri pe ruta menționată operate până atunci de CFR Călători au fost anulate începând cu data de 16 iulie 2022, iar trasele respective au fost reatribuite Transferoviar Călători. Transferoviar Călători SRL, operator feroviar controlat de omul de afaceri Călin Mitică, a sesizat Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar cu o plângere având ca obiect o posibilă încălcare a prevederilor Legii nr. 20212016 de către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Plângerea formulată are ca obiect un pretins tratament inechitabil sau discriminatoriu, în cadrul procedurii de alocare de capacitate pe ruta Bucureşti Nord-Aeroport Henri Coandă T1 practicată de CNCF CFR SA, pentru mersul de tren 2021-2022. Mai pe românește, operatorul clujean s-a plâns că a primit prea puține trase și că CFR Călători are prea multe. În final, plângerea sa a avut câștig de cauză.
Subordonați ai lui Traian Preoteasa, inculpați alături de Călin Mitică
Nu în ultimul rând, mai mulți subordonați ai lui Traian Preoteasa, cu funcții de conducere, au fost trimiși în judecată alături de Călin Mitică, pentru prejudicierea CFR Călători.
De notorietate este procesul de spălare de bani în care au fost inculpați Teodor Gavriș, fost director în centralul CFR Călători, și Sorin Trandafirescu, directorul Regionalei Iași a CNCF CFR SA.
Iată ce spuneau procurorii pe 7 august 2015, când au anunțat trimiterea în judecată: ”În perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro <Săgeata Albastră>, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro <Săgeata Albastră> (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă SNTFC CFR Călători SA). Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan SRL București (societate comercială controlată de Gavriș Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv”.
În dosar sunt inculpați și fostul director general al AFER Gelu Dae, dar și Sorin Alexandru Trandafirescu, numit în martie anul trecut director al Regionalei Iași a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.
Numai că dosarul s-a încheiat miercuri, 19 iulie 2023, când judecătorii de la Tribunalul Cluj au constatat prescrierea faptelor de care erau acuzați aceștia, așa cum se poate constata pe portalul instanțelor de judecată din România. Nu se spune că faptele nu au existat, ci doar că s-au prescris. Însă mai sunt și alte dosare pe rolul instanțelor în care directori din cadrul CFR Călători sunt acuzați de prejudicierea societății, în cârdășie cu Călin Mitică.
De aceea, și pentru multe alte motive întâlnirea Traian Preoteasa-Călin Mitică nu ar fi trebuit cu niciun chip să aibă loc.