miercuri, ianuarie 15, 2025
spot_img

Statul a plătit prea mult pentru exproprieri la calea ferată de Otopeni și cere bani înapoi

Statul român a plătit prea mult pentru exproprierile realizate acum cinci ani, când a început proiectul privind calea ferată de Otopeni, și acum cere înapoi o parte din bani.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 558/2019 privind aprobarea amplasamentului şi a declanşării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere aflat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti – Faza I: Racord c.f. la Terminalul T1, Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti”.

Pentru calea ferată de Otopeni, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin Hotărârea Guvernului nr. 386 din 12 iunie 2019 și nu necesită completări sau modificări. Apoi, Executivul a aprobat  HG nr. 558/2019 privind aprobarea amplasamentului şi a declanşării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată de pe amplasamentul lucrării.

CITEȘTE și Avocatul Adrian Cuculis a pierdut definitiv procesul cu Club Feroviar



Diferențe de evaluare

Apoi, au fost parcurse de către expropriator următoarele etape: consemnarea sumelor prevăzute ca justă despăgubire; emiterea Deciziei de expropriere nr. 1/3572/19.08.2019 şi a Deciziei de expropriere nr. 1/4571/10.10.2019; întocmirea documentațiilor cadastrale individuale; întocmirea Raportului de evaluare, în conformitate cu art. 11 alin. (7) din Legea nr. 255/2010, cu modificările și completările ulterioare.

După recepționarea documentațiilor cadastrale individuale, anumite date de identificare ale imobilelor supuse exproprierii conform anexei nr. 2 a Hotărârii Guvernului nr. 558/2019 au suportat modificări, în ceea ce privește suprafața de expropriat sau categoria de folosință. Diferențele sunt rezultatul întocmirii planurilor parcelare, a măsurătorilor din teren și a documentelor care au stat la baza realizării documentațiilor cadastrale.

Astfel, pentru un număr de opt imobile, au rezultat diferențe din măsurătorile cadastrale și diferențe de categorie de folosință, poziționare intravilan/extravilan, față de informațiile cuprinse în Anexa nr. 2 la Hotărârea antemenționată. Suma consemnată aferentă despăgubirii pentru imobilele menționate a fost prin HG nr. 558/2019 de 891.863,65 lei. Ca urmare a realizării documentațiilor cadastrale și a celui de al doilea raport de evaluare pentru cele opt imobile, a rezultat un excedent de 79.063,41 lei faţă de valoarea de 891.863,65 lei consemnată inițial și valoarea de 812.800,24 lei, sumă care urmează să se restituie la bugetul de stat, în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei Hotărâri. Cele opt imobile aparțin unor persoane fizice și juridice.

IN THE SPOTLIGHT

Rușine! Numărul de km de cale ferată modernizată în 35 de ani, la jumătate față de cel al autostrăzilor

Anul 2025 a început cu un record negativ pentru transportul feroviar în comparație cu cel rutier: numărul de km de cale ferată modernizată este...

Ultimele Articole