Pe agenda ședinței de Guvern de vineri se află un proiect de Hotărâre prin care se alocă bani pentru exproprieri la o cale ferată fără constructori.
Potrivit agendei Executivului, pe agenda ședinței de vineri se află proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Caransebeş, parte a Coridorului Orient/Est – Mediteranean”, aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale: Craiova, Işalniţa, Almăj, Coţofenii din Faţă, Brădeşti şi Filiaşi – judeţul Dolj; Butoieşti, Stângăceaua, Strehaia, Voloiac, Tâmna, Prunişor, Huşnicioara, Şimian, Drobeta-Turnu Severin şi Orşova – judeţul Mehedinţi; Topleţ, Băile-Herculane, Mehadia, Iablaniţa, Cornea, Domaşnea, Luncaviţa, Teregova, Armeniş, Slatina-Timiş, Bucoşniţa, Buchin şi Caransebeş – judeţul Caraş-Severin.
Prin proiectul de act normativ se aprobă amplasamentul lucrării, precum și sumele necesare exproprierilor în vederea începerii lucrărilor de modernizare, către proprietarii de imobile, fie ei privați sau de stat. În total, se propune alocarea sumei de 9,704 milioane de lei pentru exproprieri.
Cale ferată fără constructori, după ce licitațiile au fost anulate
La finele lunii trecute, Club Feroviar a informat că CNCF CFR SA nu a primit nicio ofertă la șase licitații organizate pentru modernizarea a aproximativ 230 de kilometri de cale ferată între Craiova și Caransebeș. Mai exact, patru licitații, două pentru câte două loturi de cale ferată, două pentru câte un lot, au fost anulate după ce CFR SA nu a primit nicio ofertă.
Modernizarea celor peste 230 km de cale ferată avea o valoarea însumată de 10,6 miliarde de lei, aproximativ peste două miliarde de euro, iar finanțarea urma să fie făcută în mare parte din și prin Program Operațional Transport.
Anterior, Asociația Industriei Feroviare (AIF) atrăsese atenția asupra valorilor mici prevăzute de Guvern pentru lucrările de modernizare a magistralei nelicitate. Valorile prevăzute la licitațiile pentru modernizarea Craiova – Caransebeș, respectiv șase sectoare de cale ferată, sunt cu mult sub sumele necesare, fapt pentru care există riscul blocării proiectului. Acesta a fost avertismentul trimis CFR SA și Ministerului Transporturilor de către reprezentanți ai asociației, potrivit documentelor consultate de Club Feroviar.