luni, aprilie 15, 2024
spot_img

BREAKING Avocatul Poporului contestă la CCR Legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţie de neconstituţionalitate referitoare la Legea 144/2019 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.Excepția se referă la situațiile în care, de exemplu, CFR se răzgândește și îi dă înapoi omului terenul sau clădirea expropriată.

exproprierea pentru cauză de utilitate publică

”Avocatul Poporului observă că emiterea unei decizii de restituire a imobilului expropriat, retragerea sumelor consemnate sau restituirea de către expropriaţi a sumelor plătite cu titlu de despăgubire sunt stabilite în mod unilateral de expropriator, fără ca expropriatul să fie consultat sau notificat în vreun fel referitor la aceste hotărâri. Acest aspect este de natură a crea în sarcina persoanei expropriate obligaţii, cheltuieli sau sarcini pentru aceasta, afectându-i interesele individuale, inclusiv dreptul de proprietate privată”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului, dat publicității joi.

Lacunele Legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Instituția condusă de Renate Weber consideră că, odată parcurse etapele exproprierii, persoana expropriată este privată de proprietatea sa, în schimbul unei despăgubiri/sume de bani pe care o poate utiliza așa cum consideră de cuviință.

”În opinia Avocatului Poporului, obligarea acesteia la restituirea sumei primite cu titlu de despăgubiri echivalează practic cu o nouă expropriere având la bază invocarea propriei culpe a expropriatorului. Mai mult decât atât, poate pune expropriatul într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, în sensul în care nu mai deține suma primită cu titlu de despăgubire, ori îl poate pune în imposibilitatea de a mai gestiona cheltuielile legate de bunul care reintră în patrimoniul său”, se precizează în comunicat.

Cu alte cuvinte, dacă statul ți-a dat banii tu poți să-i cheltui cum și când consideri de cuviință și nu poate veni din nou același stat să ți-i ceară înapoi de îndată. ”Avocatul Poporului consideră că prevederile legale criticate încalcă principiului securităţii juridice prin lipsa de previzibilitate a normei legale. Asigurarea securităţii juridice trebuie observată cu mai mare stricteţe în cazul regulilor cu implicaţii şi consecințe financiare, cum se întâmplă în cauză, unde, urmare a renunțării la unele imobile expropriate, din anumite motive prevăzute de lege, statul (prin reprezentanţii săi, în calitate de expropriatori) dispune în mod arbitrar. Din cele prezentate, se poate reține că respectarea drepturilor fundamentale ale fostului proprietar – expropriat este dependentă exclusiv de voința/decizia expropriatorului, ceea ce este de natură să afecteze esenţial securitatea circuitului civil”, se mai precizează în document.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole