duminică, februarie 18, 2024
spot_img

Expoziție video la metrou pentru comemorarea Holocaustului romilor

Expoziţia video ”Lucrurile despre care nu vorbim – Holocaustul romilor”, menită să atragă atenţia şi să sensibilizeze asupra tragediei Holocaustului romilor din România, va fi prezentată, pe ecranele din staţiile de metrou, până pe 21 noiembrie.

În cadrul proiectului cultural realizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, în parteneriat cu Metrorex şi Art Safari, 12 spoturi video care marchează drama trăită de populaţia romă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial vor rula pe ecranele din staţiile de metrou, potrivit Agerpres.

„Holocaustul împotriva romilor din România nu a fost importat din Germania nazistă a lui Adolf Hitler, nici de aiurea. A fost un fenomen autohton, care s-a născut şi a crescut în mentalul colectiv românesc, marcat de ură şi dispreţ la adresa romilor încă din vechime, din vremea Sclaviei romilor – jumătate de mileniu de Sclavie. Pentru romii din România, Holocaustul a fost punctul culminant al unei istorii de rasism instituţionalizat, stare de fapt care s-a suprapus, din punct de vedere cronologic, cu însăşi existenţa romilor în spaţiul românesc. Holocaustul împotriva romilor a fost uitat de societate, fiind ascuns acesteia de către statul rasist, a fost uitat de stat pentru a nu-şi asuma responsabilitatea exterminării romilor şi a fost ascuns în rănile adânci şi nevindecate din sufletul traumatizat al supravieţuitorilor pentru care identitatea etnică romă a devenit stigmat internalizat şi le-a zdrobit imaginea de sine”, a declarat Mihai Neacşu, director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Expoziţia video îşi propune să schimbe mentalităţi, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei şi să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural.

„Arta şi cultura contribuie la crearea unei societăţi mai bune empatice şi eliberate de stereotipuri. Ne bucurăm să fim parte dintr-un nou proiect de informare, conştientizare şi sensibilizare derulat împreună cu cei doi parteneri – CNCR şi Metrorex. Vă invităm să ridicaţi privirea spre ecranele din metrou şi să ieşiţi din rutina zilnică a călătoriei pentru a reflecta asupra unuia dintre cele mai tragice evenimente din istoria României”, a afirmat Ioana Ciocan, director general Art Safari.

Holocaustul romilor este unul dintre cele mai de impact evenimente antirasiale din istoria României. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Germania Nazistă şi aliaţii ei, printre care şi ţara noastră, au provocat un genocid în care au pierit, potrivit Muzeului Holocaustului de la Washington, între 250 şi 500 de mii de romi. Această mişcare rasistă a fost declanşată împotriva evreilor, însă mareşalul Ion Antonescu a dat ordin ca familii întregi de romi să fie transportate în lagăre.

Din 2015, data de 2 august este declarată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor de Parlamentul European. În această zi sunt comemoraţi cei 500.000 de romi – cel puţin un sfert din populaţia totală la acea vreme – ucişi în Europa ocupată de nazişti. Mai multe ţări europene, în special România, îşi arată empatia şi desfăşoară diferite evenimente pentru romi

Ultimele Articole