vineri, mai 17, 2024
spot_img

EXCLUSIV Raport de control la CFR Călători. Nereguli grave constatate în mandatul lui Iosif Szentes

Un raport de control la CFR Călători care vizează perioada în care la conducerea societății feroviare de stat se afla Iosif Szentes scoate la iveală nereguli grave în ceea ce privește încheierea și derularea contractelor, precum și favorizarea unor firme private. Documentul a fost trimis și organelor de urmărire penală.

Adrian Bărbulescu

control la CFR Călători plângere penală lui Iosif Szentes

Raportul a fost întocmit de Corpul de Control al primului ministru și se referă la perioada 1 august 2015 – 31 iulie 2017 și a fost trimis procurorilor, dar și Consiliului Concurenței. Iosif Szentes a fost director general al CFR Călători în perioada 10 martie 2015 – 21 martie 2018, drept pentru care el este cel vizat de raportul de control.

Informația că există un astfel de document este prezentată succint pe site-ul Guvernului, într-un ”Raport privind activitatea desfășurată de către Corpul de Control al  primului ministru în anul 2018”. Aici se precizează doar că a avut loc controlul la CFR Călători și că raportul a fost trimis societății, organelor de urmărire penală, Consiliului Concurenței și Ministerul Transporturilor.

Surse de la Palatul Victoria au declarat pentru Club Feroviar că una dintre disfuncționalitățile constatate la SNTFC CFR Călători vizează ”neîndeplinirea atribuțiilor de către persoanele care au asigurat conducerea entității (directorul general și directorul economic)”. Mai gravă este o altă mențiune din raportul de control, și anume ”nerespectarea cadrului legislativ privind atribuirea, încheierea și derularea contractelor”.

Raport de control la CFR Călători. Acțiuni în favoarea a două firme private

Concret, notează autorii documentului, în activitatea CFR Călători, în perioada verificată, au fost constatate acțiuni/inacțiuni în defavoarea CFR Călători și în favoarea a doi operatori privați de transport feroviar de călători.

Operatorii respectiv aparțin unor grupuri de firme cu care CFR Călători are relații contractuale pentru repararea materialului rulant, dar sunt și în competiție directă cu operatorul de stat. În textul raportului nu se precizează despre ce firme este vorba. Acesta este și motivul pentru care raportul a fost trimis inclusiv Consiliului Concurenței.

Cu toate că i-am solicitat un punct de vedere referitor la raport și fostului director Iosif Szentes, acesta a refuzat să comenteze.

IN THE SPOTLIGHT

Operatorii și industria feroviară se reunesc la Conferințele Club Feroviar – 22 și 23 mai, Constanța

CONFERINȚELE CLUB FEROVIAR - Operatorie Feroviară & Material Rulant -   Operatorii feroviari se reunesc la Constanța în zilele de 22 și 23 mai pentru a discuta...

Ultimele Articole