spot_img
sâmbătă, ianuarie 28, 2023
spot_img

EXCLUSIV. DNA s-a pus pe CFR SA. A luat la puricat contractele lui Simu și Grindeanu

La nici 24 de ore după începerea urmăririi penale împotriva directorului general Ion Simu-Alexandru și a directorului adjunct tehnic Petru Ceșa, DNA s-a pus pe CFR SA. Concret, procurorii anticorupție au luat la puricat toate contractele încheiate fără licitație de Regionala Timișoara a Companiei Naționale de Căi Ferate, fieful lui Simu și al ministrului Sorin Grindeanu.

UPDATE. Ministrul Sorin Grindeanu a fost audiat la DNA în cazul lui Ion Simu-Alexandru. Deocamdată, în calitate de martor.

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara a dispus luni începerea urmăririi penale față de Ion Simu-Alexandru și Petru Ceșa, după cum am anunțat ieri. Ancheta a început în urma unei dezvăluiri făcute de Club Feroviar în primăvara anului trecut, în care arătam cum a ocupat Simu patru funcții în patru zile consecutive la CFR SA, cu complicitatea lui Ceșa. Totul pentru ca actualul șef al companiei de infrastructură să-și securizeze postul de director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara. Un as în mânecă, pentru când nu va mai fi șef la București.

DNA s-a pus pe CFR SA. Contractele la control la Regionala Timișoara!

DNA s-a pus pe CFR licitație la CFR SA Ion Simu-Alexandru rămâne director cutremur la regionalele CFR SA Noul director general al CFR SA director general la CFR SA
Ion Simu, directorul general al CFR SA

Numai că, odată pornit, tăvălugul pare că nu se oprește prea curând. DNA Timișoara a cerut de la CNCF CFR SA toate contractele încheiate de Regionala Timișoara în ultimii cinci, pentru a le lua la puricat.

Actualul director general al CFR SA, Ion Simu-Alexandru, a condus Regionala Timișoara în perioada 2014-2020. După un an de pauză, timp în care a fost consilier la aceeași regională, el a fost promovat la București, de către concitadinul său Sorin Grindeanu, în funcția pe care o ocupă și în prezent.

CITEȘTE și Aceeași Mărie cu altă pălărie. Cum a fentat o firmă din Timișoara o licitație la CFR SA

Între ministru și șeful CFR SA sunt strânse legături politice. În vara anului 2018, când se afla la conducerea Regionalei Timișoara, a decis suplimentarea garniturilor spre București, pentru a aduce în Capitală participanți la mitingul organizat de Liviu Dragnea și PSD, după cum a scris presa la vremea respectivă. Acum, este posibil ca procurorii DNA să descopere între cei doi și legături de business. Rămâne de văzut.

Procurorii anticorupție s-au dus și la mare

cale ferată din Portul Constanța modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța

Anchetatorii de la DNA Timișoara nu s-au oprit în Banat, ci s-au dus și la malul mării, cu toate că suntem în extrasezon.

De la Regionala Constanța a CNCF CFR SA au cerut documentele referitoare la lucrările de reparații din port făcute de compania germană Wiebe și cea românească Arcada Company Galați. Club Feroviar a scris în primăvară cum aceste contracte au fost date prin încredințare directă, fără licitație, către cele două companii. Primul contract are o valoare de 56.100.000 de lei și vizează 19 linii, cu o lungime de 6,589 km, și 27 de aparate de cale. Al doilea are o valoare de 60.800.000 de lei și se referă la 12 linii și patru diagonale principale, însumând 6,809 km. În plus, au fost înlocuite 38 de aparate de cale.

DNA s-a pus pe CFR SA. Subcontractori pe cumetrii feroviare

Rămânem la malul mării, unde procurorii anticorupție vor să ia la puricat și contractele pe care le-au primit direct sau în calitate de subcontractor firmele Daria Const și Ciceu SRL. Acestea sunt deținute de un om de afaceri din Negrești Oaș, Gheorghe Cicio, despre care presa constănțeană scria încă de acum zece ani că primește contracte bănoase de la Regionala Constanța a CNCF CFR SA.

Anul trecut, din centralul companiei de infrastructură, companiei Arcada i s-a impus ca subcontractor la lucrările din Portul Constanța tocmai firma Daria Const. Coincidență sau nu, fiul omului de afaceri, Vasile Cicio, a fost cununat de actualul director general adjunct de Exploatare al CFR SA, Radu Pipa. Fost director al Regionalei Iași, acesta din urmă a fost promovat la București de Ion Simu-Alexandru în luna iunie a anului trecut, după cum a scris atunci Club Feroviar.

Ca un ”detaliu”, menționăm faptul că omul de afaceri Gheorghe Ciciu, patronul Daria Const, a fost condamnat definitiv anul trecut la trei ani de închisoare pentru spălare de bani.

DNA central scoate de la sertar Dosarul Astoria Snagov

DNA s-a pus pe CFR Complexul Astoria SnagovÎn sarabanda cercetărilor penale la adresa actualei conduceri a CNCF CFR SA, în frunte cu Ion Simu-Alexandru, a reintrat și structura centrală a DNA.

Aceasta a scos de la sertar, pentru cercetări mai amănunțite, Dosarul Astoria Snagov, complexul ceferiștilor care a ajuns în proprietatea unei companii private. La finele lunii mai 2022, Club Feroviar a dezvăluit cum Complexul Astoria Snagov, cândva cununa de mărgăritar a CFR, a fost înstrăinat pe o sumă ridicolă cu complicitatea directorului general Ion Simu-Alexandru, protejatul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Terenul, care valorează sute de milioane de euro, a ajuns în ”ograda” unui fost director de la corpul de control al ANAF din vremea lui Sorin Blejnar.

După tevatura de la început, dosarul fusese ”uitat” într-un fișet al procurorilor bucureșteni, însă acum a fost repus pe tapet, în contextul urmăririi penale începute de colegii lor de la Timișoara împotriva lui Simu și Ceșa.

Sorin Grindeanu, în contrapondere la Lucian Bode?

Regionala Cluj repară calea ferată fost ministru al Transporturilor Scandal în coaliția de guvernare. Lucian Bode a mers cu trenulRămâne de văzut dacă cercetările procurorilor anticorupție se vor solda inclusiv cu punerea sub acuzare a ministrului Transporturilor, vicepremierul PSD Sorin Grindeanu.

Inculparea lui ar putea fi o contrapondere la verdictul de plagiat pe care l-a primit recent un fost ministru al Transporturilor, și anume Lucian Bode, care ține capul de afiș al agendei din spațiul public din ultimele săptămâni. Cum Bode este de la PNL, Grindeanu de la PSD ar putea fi talerul care echilibrează balanța politică pe scena puterii.

Cătălin Drulă îl ”execută” pe Ion Simu-Alexandru

Barometrul vizibilității miniștrilor cu trenul la G7Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă, președintele USR, a făcut un ”rechizitoriu” dur la adresa lui Sorin Grindeanu și a lui Ion Simu-Alexandru. Iată postarea de pe pagina de Facebook a USR: „Omul lui Grindeanu de la CFR SA, urmărit penal de DNA. Este vorba despre acel Ion Simu sub a cărui conducere Complexul Astoria a ajuns pe nimic la băieții deștepți. Acel Simu de dragul căruia Grindeanu l-a executat din Consiliul de Administrație al CFR SA pe singurul specialist în domeniul feroviar de acolo (Gabriel Popa – n.red.). Acel Simu care, la marele miting al cămășilor albe al lui Dragnea, suplimenta vagoanele din funcția de director al Regionalei CFR Timișoara, ca să aducă mai mulți protestatari la București. Ministerul Transporturilor a transmis presei doar atât: <Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu exprimă puncte de vedere în legătură cu activitatea instituțiilor statutului român care sunt parte a puterii judecătorești. Totodată, reamintim că reprezentanții consiliului de administrație ai unei societăți au competența de numire a directorului general>. (Greșelile de ortografie aparțin autorilor de la MTI). Este inacceptabil ca Grindeanu să nu-l demită pe directorul CFR SA. Este de necrezut ca acest personaj să mai ia și o singură decizie (dezastruoasă, că altfel nu știe) pentru infrastructura feroviară din România. Liniștea din biroul lui Grindeanu este asurzitoare. Până acum, pare că îl protejează pe Simu precum Iohannis pe Bode”.

Ultimele Articole