luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Metrorex a primit cinci oferte pentru trenurile de metrou ale Magistralei V

Metrorex a primit până miercuri, 7 august, data la care a expirat termenul de depunere a ofertelor pentru achiziția a 13 rame de metrou, un număr de cinci oferte potrivit datelor deținute exclusiv de Club Feroviar. Este de remarcat prezența unei firme ruse printre ofertanți.

Ofertele primite au venit din partea Alstom Franța,  CAF Spania, asocierii CRRC Qingdao – Astra Vagoane (China – România), Hyundai Rotem – Coreea de Sud și Metrowagonmash Rusia. Valoarea estimativă a licitației este de 1,2 miliarde lei. Data limită pentru evaluarea financiară este 20 februarie 2020.

Metrowagonmash este parte a CJSC Transmashholding, cel mai mare fabricant de locomotive și echipament feroviar din Rusia.

Pe lângă cele 13 rame va fi achiziționat şi un simulator de instruire a personalului de exploatare. Vor fi achiziţionate şi set scule speciale (mentenanţă trenuri) şi serviciile accesorii (transport, asigurare, punerea în funcţiune, asistenţă tehnică în perioada garanţie, instruire personal exploatare, operare trenuri şi folosire aplicaţii software).

Termenul de furnizare din contract este de 42 luni. Viitorul contract va include o opţiune de suplimentare (cu maxim 17 trenuri noi), destinate operării pe Magistrala 5 de metrou, tronson Drumul Taberei – Iancului, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor.

Contractul va putea fi modificat la solicitarea Metrorex, formulată în maxim 84 luni de la semnarea contractului, prin suplimentare cu maximum 17 trenuri, acelaşi tip, aceleaşi performanţe tehnice (sau superioare), aceleaşi condiţii contractuale (inclusiv termenele de livrare vor fi similare celor 13 trenuri), cu excepţia preţului.

Termenele de livrare pentru trenurile ce pot fi comandate suplimentar (una/mai multe comenzi pentru maxim 17 trenuri) vor fi similare termenelor ofertate şi angajate prin contract.

Durata estimată de valabilitate a contractului (incluzând modificarea prevăzută prin clauză de revizuire) este de maxim 130 luni.

Aceasta este compusă din: durata estimată pentru furnizare 13 trenuri, simulator, scule speciale – max 42 luni; perioadă în care Achizitorul îşi poate exprima opţiunea de suplimentare, în limita a maxim 17 trenuri de acelaşi tip – maxim 84 de luni; perioada aferenta livrării a maxim 17 trenuri suplimentare – maxim 46 luni de la exprimarea opţiunii.

Valoarea estimată (la momentul actual) este de 520,15 milioane lei pentru 13 trenuri, respectiv 1,2 miliarde leipentru 30 trenuri. Preţul de achiziţie pentru 13 trenuri poate fi ajustat conform prevederii legale. Contractul va fi acordat firmei care prezintă cea mai bună ofertă. Preţul va conta în proporţie de 60%, iar restul va fi acordat pentru diferite componente de calitate, printre care durata garanţiei, consum energetic, etc.

O licitaţie controversată

Metrorex a mai lansat, în 2013-2014, o astfel de procedura, prin intermediul căreia îşi dorea să cumpere 51 de trenuri noi, cu care să poată acoperi întregul traseul al M5, dintre staţiile Pantelimon şi Răul Doamnei.

Licitaţia respectivă a fost câştigată de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), dar în urma cotestatiilor depuse de alte societăţi participante la procedura, DNA a început să ancheteze licitaţia, suspectând ca aceasta a fost trucată. Rezultatele cercetărilor le-au atras, până la urmă, şi condamnări unora dintre membrii comisiilor de licitaţie ai Metrorex.

În cele din urmă, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis anularea licitaţiei.

Trei membri ai comisiei de licitaţie din Metrorex sunt cercetaţi penal de DNA în legătură cu licitaţia de atribuire a acordului-cadru privind achiziţia trenurilor de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, de către Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SĂ Bilbao.

Potrivit unui răspuns oficial al DNA procurorii anticorupţie au făcut verificări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În decembrie 2015 DNA a decis trimiterea în judecată a unui membru al comisiei de licitație și a unui reprezentant al societății CAF. Cei doi au fost condamnați, angajatul Metrorex la  închisoare cu suspendare, angajatul CAF la prestarea de muncă în folosul comunității.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole