miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Eurogară de mare viteză în zona Chitila, propusă de Nicușor Dan în noul PUG București

Primarul General al Bucureștiului, Nicușor Dan, a pus în consultare publică proiectul noului PUG București (Planul Urbanistic General), care prevede construirea unei Eurogări de mare viteză în zona de nord-vest.

Proiectul noului PUG, aflat în consultare publică, prezintă viziunea primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, asupra dezvoltării orașului. Astfel, conform documentului, Bucureștiul va cuprinde 61 de cartiere, va avea un port internațional și un nou aeroport în zona de Sud. În plus, salbele de lacuri și râuri din jurul Capitalei, inclusiv Dâmbovița, ar urma să fie amenajate cu zone de promenadă, piste de biciclete și locuri de relaxare, scrie Buletin de București.

Un capitol important din acest document se numește ”Bucureștiul European” și prevede amenajarea unei gări internaționale de mare viteză, în nord-vest, care să conecteze feroviar Capitala României cu marile orașe din Europa. Din schița prezentată în proiectul PUG, această Eurogară (cum a fost numită în proiectul PUG) ar urma să fie construită în zona Triaj-Chitila și să devină cel de-al doilea punct feroviar internațional de intrare și ieșire din București, alături de Gara de Nord.

Europenii duc trenurile de mare viteză în centrul orașelor

Trebuie menționat faptul că în marile capitale europene gările din care pleacă trenurile de mare viteză sunt amplasate în centru, nicidecum la periferie, pentru a crește atractivitatea transportului feroviar.

De exemplu, trenul Eurostar pleacă din Londra de la stația St Pancras din centrul metropolei britanice și are destinația finală Gare du Nord din Paris, situată tot în centrul capitalei Franței.

PUG București prevede amenajarea ”orașului Gării”

Totodată, edilul propune amenajarea unor ”poluri reprezentative și identitare”, care vor purta denumirea de ”oraș”. Astfel, în zona Chitila va fi amenajat ”orașul Gării”, în zona Cotroceni va fi ”orașul Universitar”, în Pipera va fi ”orașul IT”, în apropierea Arenei Naționale va fi ”orașul Sportiv”, iar în apropiere de Parcul Tineretului va fi ”orașul Verde”.

Toate aceste ”orașe” ar urma să fie interconectate prin ”legături pietonale” cu instituții, zone și clădiri importante din București, precum Palatul Parlamentului, Guvernul, Palatul Cotroceni, Centrul Istoric, Parcul Carol, Romexpo.

Ultimele Articole